Nie jesteś zalogowany.

Hamulec w kółku

2020/02/24 00:40
Szaman
Młodszy forowicz
Młodszy forowicz
Więcej
Autor
Hamulec w kółku #9336
Hamulec w kółku. Jak on technicznie działa? Czy może dojść do sytuacji, że przy braku odcięcia sam hamulec się zepsuje?
Wczoraj miałem dość nieprzyjemną przygodę na hulajnodze. Zepsuło się jakby całe sterowanie. Hulajnoga rozpędzona do 21km/h. Silnik pracuje. Manetka gazu zero reakcji, manetka hamulca elektrycznego również. Przede mną nagle tłumek ludzi. Na szczęście krzykiem dałem znać, że jest awaria i ludzie zdążyli pouciekać na boki. Nikomu nic się nie stało, a chwilę po minięciu ludzi hulajnoga sama się wyłączyła i bezpiecznie z niej zszedłem.
Zastanawia mnie czy do takiej sytuacji może dojść na kółku.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2020/02/24 09:19 2020/02/24 09:29 przez Kalmar.
Kalmar
Moderator
Moderator
Oklaski: 26
Więcej
Hamulec w kółku #9340
A nie masz tam hamulca mechanicznego? Hulajnogi zwykle go posiadały.
Monocykle elektryczne nie posiadają hamulca mechanicznego co w niektórych krajach (np. Niemcy) uniemożliwia dopuszczenie ich do ruchu w miejscach publicznych.
W kółkach występuje hamowanie elektrodynamiczne z odzyskiem energii (rekuperacyjne). Podczas hamowania część uzwojeń silnika jest przełączana i część uzyskanej w ten sposób energii jest magazynowana w akumulatorach a opór który powstaje podczas tego procesu hamuje silnik dość mocno.
Dzieje się to podczas jazdy z góry lub na równym terenie właśnie podczas hamowania.

Dobry przykład to film Marcina:

Jeśli kółko się wyłączy w czasie jazdy to niestety następuje smutny koniec z przewróceniem się w przód lub w tył ponieważ nie ma co stabilizować pozycji i dlatego podczas jazdy należy mieć kask. Całkowite wyłączenie kółka może nastąpić w przypadku uszkodzenia elektroniki sterującej lub przekroczenia maksymalnego dopuszczalnego prądu (zbyt duża prędkość i brak mocy na zapewnienie stabilizacji w pozycji pionowej). Zdarzało się także wyłączanie podczas jazdy z góry ze względu na przeładowanie i ochronę akumulatora przed uszkodzeniem.

Pozdrawiam. Tomek

2020/02/24 12:45
Szaman
Młodszy forowicz
Młodszy forowicz
Więcej
Autor
Hamulec w kółku #9343

Kalmar napisał: A nie masz tam hamulca mechanicznego? Hulajnogi zwykle go posiadały.

Niestety nie mam. Była jeszcze opcja hamowania tylnym błotnikiem, ale w chwili szoku o niej zapomniałem. Z resztą silnik pracował i takie hamowanie nie wiem jakby się skończyło. Po lewej zaparkowane auta, po prawej mury, a na wprost ludzie. To była hulajnoga miejska blinkee.

2020/02/24 23:17
Kalmar
Moderator
Moderator
Oklaski: 26
Więcej
Hamulec w kółku #9350
Czyli taka trochę pułapka. Bierzesz hulajnogę a tu niespodzianka, nie ma hamulców :)
No nieźle.

Pozdrawiam. Tomek

2020/02/25 00:56 2020/02/25 01:02 przez Szaman.
Szaman
Młodszy forowicz
Młodszy forowicz
Więcej
Autor
Hamulec w kółku #9352
Bardzo niebezpieczna pułapka. Co mogło się stać gdyby tam były dzieci i nie zrozumiały problemu? Co mogło się stać gdyby to było przejście dla pieszych i czerwone światło?
Zaznaczam, że system padł w trakcie jazdy. Wcześniej bez problemu zahamowałem przed przejściem dla pieszych.
Ktoś już miał podobny problem z blinkee. Nie obyło się bez lekkich urazów.

www.radio.kielce.pl/pl/post-87777

Skontaktowałem się z firmą Blinkee.city i napisałem reklamację. Czekam teraz jak się firma zachowa.

2020/02/25 05:35
Circumpendeo
Młodszy forowicz
Młodszy forowicz
Więcej
Hamulec w kółku #9353

Szaman napisał: Hamulec w kółku. Jak on technicznie działa? Czy może dojść do sytuacji, że przy braku odcięcia sam hamulec się zepsuje?

W kółku awaria w której nie byłbyś w stanie zahamować równa się temu, że poleciałbyś takiego kółka. Ogólnie w tym przypadku monocykl wydaje się bezpieczniejszy niż hulajnoga, poprzez fakt, że hamujemy silnikiem, gdyby nastąpiła awaria momentalnie poleciałbyś albo na twarz albo na plecy, albo zbiegłbyś z kółka a kółka poleciało gdzieś obok, Nie ma możliwości przy monocyklu, aby awaria spowodowała, że jedziesz bardzo szybko i nie możesz zahamować i nie masz kontroli nad pojazdem.

(nawiasem mówiąc hulajnogi? kto tego używa? małe kółeczka które polegną na pierwszej lepszej dziurze w chodniku... ciężka, zajmuje dużo miejsca nawet po złożeniu nieporęczna... po kupnie monocykla nie wyobrażam sobie jeździć na hulajce)

2020/04/13 11:00
Demon123
Senior forum
Senior forum
Oklaski: 1
Więcej
Hamulec w kółku #9624
Hulajnoge kupil kolega i jest zadowolony.Przejechalismy sie razem po parku ja na kole on na hulajce i nie powiedzialbym ze kolo 10 cali jest male... Ninebot maxi . Wrazenia moje z jazdy b pozytywne. Z hulajnogi mozna zeskoczyc z kola raczej ciezko . Chcialem zrobic porownanie obu pojazdow.testy w miescie i poza miastem jak kolega juz przejedzie ponad 100km. Hulajka ma wiele zalet i chcialbym zrobic film pokazujacy obiektywnie wady obu pojazdow typu podjazd zjazd z kraweznika.Jazda w dwie osoby i pokazanie co dany pojazd potrafi a do czego sie nie nadaje a nie jakas punktacja jak to w wielu testach na yt.

2020/04/13 12:01 2020/04/13 12:02 przez IgorRz.
IgorRz
Moderator
Moderator
Oklaski: 1
Więcej
Hamulec w kółku #9627

Demon123 napisał: Hulajnoge kupil kolega i jest zadowolony.Przejechalismy sie razem po parku ja na kole on na hulajce i nie powiedzialbym ze kolo 10 cali jest male... Ninebot maxi . Wrazenia moje z jazdy b pozytywne. Z hulajnogi mozna zeskoczyc z kola raczej ciezko . Chcialem zrobic porownanie obu pojazdow.testy w miescie i poza miastem jak kolega juz przejedzie ponad 100km. Hulajka ma wiele zalet i chcialbym zrobic film pokazujacy obiektywnie wady obu pojazdow typu podjazd zjazd z kraweznika.Jazda w dwie osoby i pokazanie co dany pojazd potrafi a do czego sie nie nadaje a nie jakas punktacja jak to w wielu testach na yt.

Z tego co pamiętam jeździsz na Ninebocie E.... a to nie jest za bardzo sprzęt do szybkiej jazdy, wyjeżdżania po górach, podjazdów,skakania z krawężników (lub też na nie).

Grupa na Facebooku MONOCYKLE ELEKTRYCZNE POLSKA
www.facebook.com/groups/MonocykleElektrycznePOLSKA/
Telegram:
t.me/EUCPOLSKA
Czat na Facebooku MONOCYKLE ELEKTRYCZNE POLSKA:
m.me/join/AbbBttt4pO_asGIt
Grupa na Fb Ninebota Z :
www.facebook.com/groups/ninebotzseries/

Czas generowania strony: 0.224 s.