Nie jesteś zalogowany.
e-monocykl vs e-hulajnoga
Z kolei deskorolki czy jeździki wydają się tylko zabawkami. Nie widzę tego jako środek transportu dalekobieżnego. Za to hulajnoga czy koło - już tak. Dodatkową zaletą obu tych konstrukcji jest to, że to jest inny sprzęt od roweru, inna wrażenia z jazdy.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Nie słyszałem za to o problemach z kółkami w tym temacie (dopóki ktoś nie utopi swojego w rzece, albo nie rozwali na kawałki), ludzie robią na nich tysiące kilometrów bez większych problemów. Recenzje, czy krótkie testy niekoniecznie poruszają ten aspekt, bo ciężko powiedzieć jak sprzęt zachowa się w dłuższej eksploatacji i aby coś się dowiedzieć w tym temacie trzeba zagłębiać się w fora.
tdm napisał: A jak ma się przyjemność, frajda z jazdy na obu typach pojazdów? Które fajniejsze i dlaczego? Jeździłem dotąd tylko kawałek na budżetowej m365, z kołami nie mam żadnego porównania.
Chciałbym podkreślić ten aspekt, bo wydaje mi się dość istotny. Otóż moim zdaniem przyjemność z jazdy na kole jest nieporównywalnie większa w stosunku do innych środków transportu, a już na pewno hulajnogi. Jeździłem na m365, jak piszesz budżetowa ale nie w tym rzecz. Na kole mamy wolne ręce i sterujemy balansem ciała i każdy kto ma to już dobrze opanowane przyzna, że wówczas ma się uczucie zespolenia z kołem i tak intuicyjnej jazdy, że można by to określić "sterowaniem myślami"

Ninebot One S2 (>400km) -> Inmotion V8 (>5000km) , Inmotion V10F(>8000km)
Ja mam i koło (9b1 E+) i m365. Wole koło. Mysle ze dobre porównanie sprzety cenowo podobne.
Na hulajce boje sie na kostce brukowej sprawdzic godzine na zegarku i puscic na chwile kierownice lewą reka, tak trzesie.
na kole no problem, jeszcze w jednej lub obu rękach siatki z zakupami

Ważę 100kg i zasiegi mam na obu sprzetach podobne. Z tym ze m365 jednak bardziej sie dusi pod górkę albo pod mocniejszy wiatr
i ogolnie troche za słaba jest na moja wagę. W ogóle nie ma "przyspieszenia"
E+ sprawuje się duzo lepiej mimo ze też brakuje mu, nie mocy, ale wiekszej baterii, co się da załatwic i chyba tak sie skonczy...

Ten obrazek jest ukryty dla gości.
Proszę zalogować się lub zarejestrować, aby go zobaczyć.
9b1 E+ ~2200km -> KS-18L ~4500+Km -> V11 ~2500+km
Próbuję wyobrazic sobie trudnosci jakie moze niesc ze sobą używanie monocykla w warunkach miejskich. Np. przymusowe i regularne postoje na przejsciach dla pieszych lub w innych sytuacjach wymagających zatrzymania się. Jak sobie z tym radzicie i na ile jest to uciązliwe? Hulajnoga ma hamulec i jest stabilna, tam zatrzymanie sie na chwilę i ruszanie nie jest klopotliwe. Kolo nie ma opcji stania w miejscu a zchodzenie z niego i wsiadanie co 500m wydaje sie bardzo niewygodne. Obejrzec sie dookola przed wjechaniem na pasy tez chyba nie ma jak...?

Do jazdy na kole przydają się gadżety w stylu lusterka na rękę lub przy kasku, dzwonka na palec i tak dalej.
Na 17 km spalała równe 0,5 litra.I jechało się super, bardzo stabilny pojazd, uchwyty miałem tak ze plecakiem byłem do pobocza .Predkość max z jaką jechałem to 45km /h ale starałem się nie przekraczać 35km/h w trasie Uznałem ze to był b dobry srodek transportu a najwiekszy plus to ze sterowanie było kablem wychodzącym z okolic silnika i w ręce na koncu tego kabla była manetka gazu,hamulec i wyłacznik silnika. To było b dobre rozwiązanie .Piloty bezprzewodowe jakie są dzisaj mnie nie przekonują. Ta deskorolka była tez uzywana w górach, jako pojazd rozpoznawczy i zaopatrzeniowy wożąc plecaki osób idących pieszo a wciaż była na tyle mała ze szła do auta,autobusu czy pociągu. No i była na paliwo co umozliwiało dowolny zasieg.
Porównując ja do koła to na kole np nie wezmiesz 2 albo 3 plecaków 20kg ze sobą bo nawet z cięzszym jest problem wsiąść i jechać.
Dla mnie ideałem jest TRIKKE- ma 3 koła, mozna jechać w 2 osoby i zabierać przedmioty jak wozek widłowy a wciaz sklada się w 3 sekundy i ma wymiary hulajnogi a od niej jest praktyczniejszy.Porównaj wjechanie na krawęznik 15cm wysokości hulajnoga a trikke. Auto też holowałem do testu 8km/h.Jak chcesz kupić hulajkę to przejedz się trajkiem xD
tdm napisał: Tak też slyszałem, że to fajna zabawa.
Próbuję wyobrazic sobie trudnosci jakie moze niesc ze sobą używanie monocykla w warunkach miejskich. Np. przymusowe i regularne postoje na przejsciach dla pieszych lub w innych sytuacjach wymagających zatrzymania się. Jak sobie z tym radzicie i na ile jest to uciązliwe? Hulajnoga ma hamulec i jest stabilna, tam zatrzymanie sie na chwilę i ruszanie nie jest klopotliwe. Kolo nie ma opcji stania w miejscu a zchodzenie z niego i wsiadanie co 500m wydaje sie bardzo niewygodne. Obejrzec sie dookola przed wjechaniem na pasy tez chyba nie ma jak...?
Postoje na przejściach dla pieszych? Jak pisał Kalmar, zwykle w takich miejscach masz słupek sygnalizatora o który możesz się oprzeć ręką, pięścią, łokciem, ramieniem, czymkolwiek

Poza tym kto Ci powiedział, że koło nie ma hamulca?

Gdyby monocykl nie miał hamulca, nie miałby w ogóle prawa działać. W monocyklu, jak w każdym współczesnym pojeździe samobalansującym, silnik jest maszyną odwracalną która może koło napędzać lub hamować. Co ciekawe, swoją funkcję potrafi zmieniać w tysięczną część sekundy, naprzemiennie napędzając i hamując koło tak, aby zachowało ono pion. Coś, czego nie potrafi żaden hamulec mechaniczny, hydrauliczny ani nawet elektrohydrauliczny (jak w przypadku systemów ABS/ESP).
Sebastian
Wszystko o elektrycznych monocyklach - najednymkole.pl - www.facebook.com/NaJednymKole
Staaaary, a porównując trikke do mojego w124 to już w ogóle nie ma co mówić - przewieziesz wersalkę na swoim trikke?Demon123 napisał: Porównując ja do koła to na kole np nie wezmiesz 2 albo 3 plecaków 20kg ze sobą bo nawet z cięzszym jest problem wsiąść i jechać.

A tak na serio:
Demon123 napisał: Dla mnie ideałem jest TRIKKE- ma 3 koła, mozna jechać w 2 osoby i zabierać przedmioty jak wozek widłowy a wciaz sklada się w 3 sekundy i ma wymiary hulajnogi a od niej jest praktyczniejszy.Porównaj wjechanie na krawęznik 15cm wysokości hulajnoga a trikke. Auto też holowałem do testu 8km/h.Jak chcesz kupić hulajkę to przejedz się trajkiem xD
No fakt, dla Ciebie to może być dobre rozwiązanie. Mnie osobiście nie przekonuje to machanie i zajmowanie prawie całej szerokości ścieżki, żeby z jakąś rozsądną prędkością jechać. Z pomocą może przyjść wersja Freedom, czyli z napędem elektrycznym, ale nadal by mnie wkurzało to huśtanie się

A z czym mieliście kłopot w początkach swojej jazdy na kole, podczas poruszania się po mieście czy w innych okolicznościach gddzie droga nie jest iodealnie równa, prosta i pusta? I jak udało się Wam rozwiązać te problemy?