Nie jesteś zalogowany.
Pojazd elektryczny do filmowania
prowadzę, a raczej filmuję jako operator kanał na youtube. Rozważam 'coś elektrycznego' do filmowania, chcę z tego obsługiwać ręczny glide (takie coś jak gimbal, tylko ręczne i trochę do czegoś innego) o ile się da i ogólnie różne inne ustrojstwa do kamery / aparatu. Oczywiście fajnie by było, gdybym przy okazji mógł tu i tam dojechać w mieście.
Przejrzałem longboardy (na boosted kręci Neistat), hulajnogi i monocykle. Potrzebuję czegoś stabilnego, zwłaszcza przy niskich prędkościach. Rozważałem Inmotion v3 PRO, bo w recenzjach które obejrzałem był chwalony za stabilność przy małych prędkościach, ze względu na dwa koła. No i... nie wiem co wybrać.

Na razie mam tak:
Hulajnoga
zalety
- stabilna jazda przy każdej prędkości
- przy skręcaniu nie wymaga wychylenia operatora?
wady
- jedna ręka zajęta całkowicie
- brak możliwości jazdy do tyłu
- stosunkowo trudno z niej zeskoczyć trzymając kamerę?
longboard
zalety
- stabilna
- możliwość jazdy do tyłu
- łatwo zeskoczyć trzymając kamerę, ale rozumiem, że deska pojedzie wtedy dalej do przodu - problem na planie
wady
- jedna ręka trochę zajęta, da się ten sterownik podpiąć do kamery więc nie całkiem
monocykl
zalety
- obie ręce wolne (duża zaleta)
- chyba łatwo się 'objeżdża kogoś w kółko'
- stosunkowo łatwo zeskoczyć i najwyżej się wywróci?
wady
- niestabilny
- konieczność wychylenia ciała żeby ruszyć / hamować - czyli początek i koniec ujęcia idą do kosza
I teraz bądźcie proszę łaskawi i zweryfikujcie te moje pomysły

Pozdrawiam
Marek
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
sfaramis napisał: wady
- niestabilny
- konieczność wychylenia ciała żeby ruszyć / hamować - czyli początek i koniec ujęcia idą do kosza
Nie musisz się przechylać całym ciałem, starczy lekko stopami przechylić koło do przodu.
Marcin
sfaramis napisał: prowadzę, a raczej filmuję jako operator kanał na youtube. Rozważam 'coś elektrycznego' do filmowania, chcę z tego obsługiwać ręczny glide (takie coś jak gimbal, tylko ręczne i trochę do czegoś innego) o ile się da i ogólnie różne inne ustrojstwa do kamery / aparatu. Oczywiście fajnie by było, gdybym przy okazji mógł tu i tam dojechać w mieście.
Ninebot Mini będzie dla Ciebie najbardziej odpowiedni - www.xiaomi4you.pl/produkt/ninebot-mini/ . Jest to zresztą rozwiązanie sprawdzone w praktyce operatorskiej, o czym poniżej. Taki "mini segway" ma następujące zalety, szczególnie przydatne w Twojej robocie:
- obie ręce są wolne, gdyż steruje się kolanami
- zapewnia stabilność na postoju oraz w ruchu
- daje sobie radę w nierównym terenie
- jest tańszy od monocykla
Mój kolega z niego korzysta i jest zadowolony, dlatego Ci podpowiadam takie właśnie rozwiązanie. Poniżej masz film, w którym kręcił wywiad ze mną. On jadąc na tym Ninebocie Mini, podczas gdy ja obok jechałem na swoim monocyklu. Zaczyna się od 10m25s:
Sebastian
Wszystko o elektrycznych monocyklach - najednymkole.pl - www.facebook.com/NaJednymKole
Kup trajka elektrcznego- modele trikke triberd pon -e . Skladanie w kilka sekund. Zmiescisz na nim statyw razem z operatorem. A najlepiej z płyty wiórowej wtytnij podest w kształcie trójkąta i przymocuj do tego statyw. Bedziesz mega zadowolony bo trajk jest stabilny i nadaje się do płynnych ujęć jadac nim .Miałem i bardzo polecam.
wersja bez plastikowych oslon aerodnamicznych które tylko nadają nico agresywnego wglądu:
O takie coś mi chodzi:
Chciałem tylko wiedzieć co byłoby do tego najlepsze

Trajk ma wadę ze potrzebuje jednej reki do dzwigni gazu przy rączce kierownicy. Ale nie buja się przod -tył . Problemem bedzie zawsze płnnośc ujęcia bo to zalezy od manetki gazu tak jest w pojazdach elektrycznych-kwestia manetki i doswiadczenia -nawet bym powiedział ze koła mają to najbardziej płynne .

W filmie który wrzuciłem od 1:22 widać jak facet to filmuje jadać na monocyklu, w łapie ma aparat na glidecamie.
Demon123 napisał: Seba proponuje ninebota mimi-ale widzisz jak niestabilne jest ujecie z niego na pokazanym filmie
Na filmie wyżej pokazane są ujęcia robione monocyklem a nie ninebotem mini :/
Edit: Sorry mój błąd, miałem na myśli niewłaściwy film

Marcin
Ja mam za sobą 8 godzin nauki jazdy na kole i nie wyobrażam sobie na tym etapie filmowania z tego.Miałbym problem utrzymać filmowany obiekt w kadrze...