Nie jesteś zalogowany.

Pojazd elektryczny do filmowania

2018/11/27 18:13
sfaramis
Świeżak
Świeżak
Więcej
Autor
Pojazd elektryczny do filmowania #3725
Cześć,

prowadzę, a raczej filmuję jako operator kanał na youtube. Rozważam 'coś elektrycznego' do filmowania, chcę z tego obsługiwać ręczny glide (takie coś jak gimbal, tylko ręczne i trochę do czegoś innego) o ile się da i ogólnie różne inne ustrojstwa do kamery / aparatu. Oczywiście fajnie by było, gdybym przy okazji mógł tu i tam dojechać w mieście.

Przejrzałem longboardy (na boosted kręci Neistat), hulajnogi i monocykle. Potrzebuję czegoś stabilnego, zwłaszcza przy niskich prędkościach. Rozważałem Inmotion v3 PRO, bo w recenzjach które obejrzałem był chwalony za stabilność przy małych prędkościach, ze względu na dwa koła. No i... nie wiem co wybrać. :) Pomożecie?

Na razie mam tak:

Hulajnoga

zalety
- stabilna jazda przy każdej prędkości
- przy skręcaniu nie wymaga wychylenia operatora?

wady
- jedna ręka zajęta całkowicie
- brak możliwości jazdy do tyłu
- stosunkowo trudno z niej zeskoczyć trzymając kamerę?

longboard

zalety
- stabilna
- możliwość jazdy do tyłu
- łatwo zeskoczyć trzymając kamerę, ale rozumiem, że deska pojedzie wtedy dalej do przodu - problem na planie

wady
- jedna ręka trochę zajęta, da się ten sterownik podpiąć do kamery więc nie całkiem

monocykl

zalety
- obie ręce wolne (duża zaleta)
- chyba łatwo się 'objeżdża kogoś w kółko'
- stosunkowo łatwo zeskoczyć i najwyżej się wywróci?

wady
- niestabilny
- konieczność wychylenia ciała żeby ruszyć / hamować - czyli początek i koniec ujęcia idą do kosza

I teraz bądźcie proszę łaskawi i zweryfikujcie te moje pomysły :). Aha, do tej pory miałem doświadczenie wyłącznie z normalnym longboardem.

Pozdrawiam
Marek

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2018/11/27 18:35
Maly1927
Senior forum
Senior forum
Oklaski: 3
Więcej
Pojazd elektryczny do filmowania #3726

sfaramis napisał: wady
- niestabilny
- konieczność wychylenia ciała żeby ruszyć / hamować - czyli początek i koniec ujęcia idą do kosza

Nie musisz się przechylać całym ciałem, starczy lekko stopami przechylić koło do przodu.

Pozdrawiam
Marcin

2018/11/27 18:55 2018/11/27 18:56 przez Seba.
Seba
Senior forum
Senior forum
Oklaski: 13
Więcej
Pojazd elektryczny do filmowania #3727

sfaramis napisał: prowadzę, a raczej filmuję jako operator kanał na youtube. Rozważam 'coś elektrycznego' do filmowania, chcę z tego obsługiwać ręczny glide (takie coś jak gimbal, tylko ręczne i trochę do czegoś innego) o ile się da i ogólnie różne inne ustrojstwa do kamery / aparatu. Oczywiście fajnie by było, gdybym przy okazji mógł tu i tam dojechać w mieście.

Ninebot Mini będzie dla Ciebie najbardziej odpowiedni - www.xiaomi4you.pl/produkt/ninebot-mini/ . Jest to zresztą rozwiązanie sprawdzone w praktyce operatorskiej, o czym poniżej. Taki "mini segway" ma następujące zalety, szczególnie przydatne w Twojej robocie:
  • obie ręce są wolne, gdyż steruje się kolanami
  • zapewnia stabilność na postoju oraz w ruchu
  • daje sobie radę w nierównym terenie
  • jest tańszy od monocykla

Mój kolega z niego korzysta i jest zadowolony, dlatego Ci podpowiadam takie właśnie rozwiązanie. Poniżej masz film, w którym kręcił wywiad ze mną. On jadąc na tym Ninebocie Mini, podczas gdy ja obok jechałem na swoim monocyklu. Zaczyna się od 10m25s:

Miłego dnia!
Sebastian

Wszystko o elektrycznych monocyklach - najednymkole.pl - www.facebook.com/NaJednymKole

2018/11/27 19:41
sfaramis
Świeżak
Świeżak
Więcej
Autor
Pojazd elektryczny do filmowania #3729
O widzisz. Fajny film i dzięki za pomysł, tego nie rozważałem. Wygląda na idealny kompromis. Mam trochę czasu na wybór jeszcze, a jak widać zawsze warto zapytać!

2018/11/27 21:40 2018/11/27 21:45 przez Demon123.
Demon123
Senior forum
Senior forum
Oklaski: 1
Więcej
Pojazd elektryczny do filmowania #3731
Przecież monocykl się do tego kompletnie nie nadaje!!!.Sam filmuję w trudnych i ekstremalnch miejscach.

Kup trajka elektrcznego- modele trikke triberd pon -e . Skladanie w kilka sekund. Zmiescisz na nim statyw razem z operatorem. A najlepiej z płyty wiórowej wtytnij podest w kształcie trójkąta i przymocuj do tego statyw. Bedziesz mega zadowolony bo trajk jest stabilny i nadaje się do płynnych ujęć jadac nim .Miałem i bardzo polecam.

wersja bez plastikowych oslon aerodnamicznych które tylko nadają nico agresywnego wglądu:

2018/11/27 21:57 2018/11/27 22:00 przez sfaramis.
sfaramis
Świeżak
Świeżak
Więcej
Autor
Pojazd elektryczny do filmowania #3734
Hejka, dzięki za info, ale nie bardzo rozumiem jak miałbym użyć trajka. Ale może to ja się wyraziłem niewyraźnie. Chodzi mi o filmowanie z glide'a czyli takiego urządzenia stabilizującego - trzymanego w obu rękach (albo w jednej - gimbal). Zawodowcy w USA robią to na rolkach (ale przy dużych produkcjach, jak rozwalą sprzę to 'trudno') i z tego co wiem z mniejszymi kamerami na longboardach. Myślałem, że monocykl będzie fajniejszy. Jeśli masz możliwość / ochotę to wrzuć proszę jakieś ujęcia z trajka?

O takie coś mi chodzi:

Chciałem tylko wiedzieć co byłoby do tego najlepsze :).

2018/11/27 22:13 2018/11/27 22:18 przez Demon123.
Demon123
Senior forum
Senior forum
Więcej
Pojazd elektryczny do filmowania #3737
Seba proponuje ninebota mimi-ale widzisz jak niestabilne jest ujecie z niego na pokazanym filmie- chcesz by tak dragła ci linia nieba i ziemi? Chyba ze nie jest to dla ciebie problemem w amatorskiej produkcji. Ja użwałem tylko statywu- nie znam glide,a. Jestem na etapie torów i wozka z statwem a ze takiego nie mieliśmy to mocowaliśmy statyw na jakiejś platformie-a ona musiała jechać po równej powieszchni.

Trajk ma wadę ze potrzebuje jednej reki do dzwigni gazu przy rączce kierownicy. Ale nie buja się przod -tył . Problemem bedzie zawsze płnnośc ujęcia bo to zalezy od manetki gazu tak jest w pojazdach elektrycznych-kwestia manetki i doswiadczenia -nawet bym powiedział ze koła mają to najbardziej płynne .

2018/11/27 22:27
sfaramis
Świeżak
Świeżak
Więcej
Autor
Pojazd elektryczny do filmowania #3740
W ujęciu od Seby z tego co rozumiem Ninebot jedzie po trawie, tam cudów nie będzie czym by się nie jechało. Mnie chodzi o takie ujęcia jak w filmie, który wkleiłem. Koła też mają tempomat, myślałem, żeby właśnie głównie na tempomacie jechać, ale to info że są najbardziej płynne przy przyspieszaniu - to super :). Eh trudno podjąć decyzję a spróbować tego wszystkiego i to filmując - ani jak ani kiedy.

W filmie który wrzuciłem od 1:22 widać jak facet to filmuje jadać na monocyklu, w łapie ma aparat na glidecamie.

2018/11/27 22:28 2018/11/27 22:29 przez Maly1927.
Maly1927
Senior forum
Senior forum
Oklaski: 3
Więcej
Pojazd elektryczny do filmowania #3741

Demon123 napisał: Seba proponuje ninebota mimi-ale widzisz jak niestabilne jest ujecie z niego na pokazanym filmie

Na filmie wyżej pokazane są ujęcia robione monocyklem a nie ninebotem mini :/

Edit: Sorry mój błąd, miałem na myśli niewłaściwy film :)

Pozdrawiam
Marcin

2018/11/27 22:31 2018/11/27 22:36 przez Demon123.
Demon123
Senior forum
Senior forum
Więcej
Pojazd elektryczny do filmowania #3742
Z tego co opisał Seba ja zrozumiałem ze on jechał na kole a kamerzysta na ninebocie mini.

Ja mam za sobą 8 godzin nauki jazdy na kole i nie wyobrażam sobie na tym etapie filmowania z tego.Miałbym problem utrzymać filmowany obiekt w kadrze...

Czas generowania strony: 0.221 s.