Nie jesteś zalogowany.

Wypadki - uczmy się na cudzych błędach

2023/08/23 09:48 2023/08/23 10:05 przez qba.
qba
Senior forum
Senior forum
Więcej
Wypadki - uczmy się na cudzych błędach #12649
Tu (InMotion V12) widać, że to wina firmware. Gwałtowny rzut kółka w bok o parę cm wybił je na chwilę z równowagi (algorytm zgłupiał), ale koło znowu załapało. Rider spanikował, gdyby nie spanikował, to sytuacja do uratowania (nawiasem mówiąc powinien poćwiczyć pady w przód, bo ten faceplant nie wyglądał ciekawie przy 25 km/h). Natomiast po raz kolejny widzę, że to koło nie dla mnie. Jak to jest, że MSX mimo jazdy po korzeniach, ześlizgiwania się, zahaczania o nie w ostatniej chwili, NIGDY mi nie odcięło, kilka razy miałem bumpa nieoczekiwanego (dziura) - tylko pisk i stres, a koło jedzie dalej. Podobnie z Shermanem.
Na takim kamieniu ani Gotway MSX, ani Sherman nie mają prawa się wywalić, a kamień może strzelić w bok i to wszystko.

Natomiast koledze (doświadczony rider) V10 zrobiła numer przy zjechaniu z krawężnika - zabuksowało do tyłu (bo hamował zjeżdżając) i bęc, bo mu uciekło siłą momentu pędu.

Bezpieczeństwo to priorytet, więc nawet nie myślę o bardziej egzotycznych kółkach, tylko o takich, co nie mają (w sensie mają 0) wpadek.

Jest kilka rad wartych zapamiętania:
- z krawężnika zjeżdżamy pod dużymi kątami (min. 30 stopni w kierunku jezdni, wystarczy chwila, rzut kołem), by nie zahaczyć pedałem
- zjeżdżamy z krawężnika nie przyspieszając i nie hamując, po prostu zeskok na ugięte nogi.
- podobnie przy wjeżdżaniu, ale tu już 45 stopni min, żeby nie pojechać w bok wzdłuż krawężnika, można wskakiwać, jak ktoś umie.
- omijamy przeszkody, jak chcemy jechać bezpiecznie
- zaliczamy wszystkie przeszkody jak chcemy ćwiczyć, ale odpowiednio zabezpieczeni
- brak sensu jeżdżenia szybciej, niż 45 km/h, chyba, że adrenalina jest sensem :)
- ćwiczymy, ćwiczymy, ćwiczymy, offroad, monotraki, szutry, piaski, górki, hopki etc etc
- odciążamy koło przy nieoczekiwanej dziurze czy korzeniu/hopce
- nie jeździmy po przeszkodach z prędkościami mniejszymi, niż 5 km/h, grozi kanapkowym upadkiem, miałem tak kostkę wyłączoną 2 miesiące z użytkowania, a dopiero po 8 miesiącach przestała boleć.
- Ja wobling likwiduję prostując się i łapiąc/ściskając prostymi nogami koło (bo wobling się zaczyna przy ugiętych nogach, przynajmniej w MSX, ok 30 km/h), Szemran przy braku modyfikacji nie ma tendencji do woblingu.

Stosując powyższe zasady nie miewam żadnych niespodzianek na drodze.
PODZIĘKOWANIE kxxxl

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2023/08/29 13:27 2023/08/29 13:44 przez tdm.
tdm
Złoty forowicz
Złoty forowicz
Więcej
Wypadki - uczmy się na cudzych błędach #12652

qba napisał: - brak sensu jeżdżenia szybciej, niż 45 km/h, chyba, że adrenalina jest sensem :)

pełna zgoda, ryzyko nie jest warte ew. konsekwencji.

A tu świeżutkie zdarzenie z tego miesiąca - coś dla tych co preferują swobodę i wolą jazdę bez kasku + ochraniaczy.
Na forum była nawet swego czasu dyskusja na temat zasadności używania kasku.

Pechowiec ze zdjęcia też wolał swobodę, jednak teraz zmienił zdanie i upublicznił swój przypadek jako przestrogę dla innych.

This message has an attachment image.
Please log in or register to see it.

2023/08/29 17:23
qba
Senior forum
Senior forum
Więcej
Wypadki - uczmy się na cudzych błędach #12653
No pięknie, pięknie, to na oko tak ze 70 km/h + ślizg.

2023/08/29 18:47 2023/08/29 23:33 przez tdm.
tdm
Złoty forowicz
Złoty forowicz
Więcej
Wypadki - uczmy się na cudzych błędach #12654
organizatorzy Amped Electric Games ogłosili obowiązkowe wyposażenie ochronne dla monocyklistów chcących wziąć udział w tej imprezie

nie mówię że musimy zawsze ubierać się jak na foto, ale powyższa oficjalna instrukcja może być wskazówką na które obszary ciała warto zwrócić szczególną uwagę.

This message has an attachment image.
Please log in or register to see it.

Czas generowania strony: 0.205 s.