Nie jesteś zalogowany.
Akcesoria, przydatne gadżety

"zakaz przewożenia baterii litowo-jonowych za pośrednictwem linij lotniczych"
[Kalmar]Kaski zimowe z wizjerami są w temacie zimowym -> Ekstremalne warunki pogodowe, zima, deszcz, wiatr
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
W 2015 roku poleciałem ze swoim monocyklem do Egiptu - Sharm El Sheikh, i tam spędziłem kilka miesięcy, w zasadzie całą zimę. Wracałem 25 marca próbując wywieźć go z Egiptu z lotniska w Sharm, ale poinformowano mnie, że żadna opcja przewozu mojego monocykla nie jest dozwolona. Wyobraźcie sobie że moje koło na zawsze pozostanie w Egipcie. Więc teraz mogę jeździć na nim tylko tam. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany to mogę dać na nim pojeździć po nabrzeżach Sharm El Sheikh, zostawiłem go na przetrzymanie w hotelu Domina Coral Bay. Pie***ne baterie...
Dzwonek zakładany na palec - mały, dość głośny i kompaktowy na tyle że bez problemu można do schować nawet do kieszeni jeansów.
Cena: około 12 zł (choć teraz widzę, że kosztują już około 20zł)
Przykładowa aukcja: www.aliexpress.com/item/Aluminum-Alloy-L...4mm/32791384432.html
Latarka na nadgarstek w formie zegarka - dobre uzupełnienie na wieczorne wypady dla światła wbudowanego w kółko, gdyż świeci dużo mocniej i dalej, a na dodatek nie zajmuje rąk. Posiada wbudowany akumulator ładowany na micro-usb. Czas pracy na pełnej mocy około 1,5h. Wady: Dość gruba, przez co niewygodnie chowa się pod bluzę/kurtkę
Cena: około 35zł
Przykładowa aukcja: www.aliexpress.com/item/New-Portable-CRE...del/32320315627.html
Świecąca opaska na ramię - może świecić światłem stałym lub mrugać. Dla zwiększenia bezpieczeństwa - światło na tej wysokości jest lepiej widoczne dla kierowców samochodów niż odpowiednik założony na kółko.
Cena: w biedronce ostatnio była za 12zł
Przykładowa aukcja: fivesport.pl/product-pol-5674-Opaska-spo...q9utQCFYJJGAodYEQGFA
PS. Załączone linki to znalezione na szybko oferty, bardziej po to, aby zaprezentować zdjęcia produktu. Jeżeli poszukacie może uda Wam się znaleźć lepsze ceny.
Podobne występuje na rynku jako lusterko PPG (paralotniowe) na rękę. ok 30zł.
Natomiast jako mocowane do kasku wszędzie polecane jest Zefal Z Eye , cena ~40zł
Jeśli monocykl nie ma bocznego oświetlenia (tak jak mój bWheel) to jeśli nie mamy opaski odblaskowej na rękawie może być niewidoczny wieczorem przy dojeżdżaniu do przejazdu rowerowego lub przejścia dla pieszych więc można przykleić paski dobrej taśmy odblaskowej np. Oralite, kratka, plaster miodu. Są to taśmy, które wyjątkowo dobrze odbijają światło i widać je z daleka. Można je przycinać, są elastyczne, mają mocny klej, dostępne różne szerokości. U siebie teraz mam naklejone taśmy żółte, białe i czerwone typu kratka.
taśma tzw. kratka
taśma Oralite / Orafol
This message has attachments images.
Please log in or register to see it.

Nie jestem za to przekonany do lusterka przyczepianego do kasku - nie wątpię, że jest praktyczne, ale w razie wypadku wolałbym nie mieć długiego metolowo-szklanego przedmiotu dokładnie przed oczami i twarzą (moja fantazja rysuje zbyt wiele czarnych scenariuszy

Ja chcąc sprawdzić jak to będzie najpierw zrobiłem takie na rękę. Mając lusterko montowane do kasku ręce mam wolne więc jest to plus tego rozwiązania.
Parę osób z forum międzynarodowego używa.
Zapomniałem, że jest taki temat

Kolej
Podróże z kółkiem w pociągu są jak najbardziej możliwe. Bagaż bezpłatny musi się mieścić w przeznaczonym na niego miejscu na półce lub pod siedzeniem. W innym przypadku musimy wykupić bilet na taki bagaż. W pociągach IC (Intercity) i EIC (Express Intercity) w wagonach z przedziałami kółko mieści się na półce bez problemu. Miejsce pod siedzeniem natomiast jest idealne w wagonie bezprzedziałowym w EIC. Jechałem na spotkanie warszawskie EIC Chrobry i nie było żadnego kłopotu z umieszczeniem kółka w miejscu na bagaż.
Natomiast jest inny problem, który pojawia się zwłaszcza w przypadku kółek wyposażonych w duże akumulatory i ładowarki z prądem większym niż 2 A.
Chodzi o ładowanie w pociągu. Ograniczniki mocy, w które wyposażone są przyłącza przy fotelach pozwalają na podłączenie urządzeń o mocy do 150W na gniazdo (telefony, laptopy, tablety). W praktyce może nawet nieco mniejszej. Powoduje to wyłączenie ładowania od razu albo w ciągu 5 minut od podłączenia do gniazda. I jak naładować tu kółka? Być może niektóre starsze wagony mają stare dobre niezniszczalne przyłącza bez ograniczników i wtedy ładowanie nie jest przerywane.
W nowszych wagonach ładowanie jest możliwe tylko wtedy kiedy kółko jest częściowo naładowane i ładowarka pobiera mniej niż 150W. problem w tym, że wtedy np. moje kółko ma ponad 80% naładowania i tak naprawdę ładowanie nie zawsze ma sens chyba, że chcę mieć pewność naładowania do 100%.
Ja poradziłem sobie w ten sposób, że ładowałem w cyklach 5 minut ładowania-5 minut przerwy. 8-9 cykli wystarczyło, żeby poziom podskoczył z 40% do 80%.
Samochód
Tym o czym trzeba pamiętać wożąc kółko w samochodzie jest temperatura i siły przy przeciążeniach. Wysoka temperatura w środku podczas letniego słonecznego dnia może spowodować pożar akumulatora a niska w zimie jego małą wydajność więc nie należy kółka na długo zostawiać w samochodzie. Chyba, że mamy miejsce pod wykładziną w bagażniku gdzie temperatury w lecie są niższe.
Należy również pamiętać o odpowiednim zamocowaniu czy ułożeniu kółka w bagażniku tak aby podczas ewentualnego wypadku lecący kawał metalu nie zrobił nikomu krzywdy (również wylatując przez przednią szybę)
Do ładowania przydaje się przetwornica 12V/230V o mocy wystarczającej do prawidłowego działania naszej ładowarki. (70-80% obciążenia przetwornicy, tzw. zapas mocy)
GexN napisał:
Dzwonek zakładany na palec - mały, dość głośny i kompaktowy na tyle że bez problemu można do schować nawet do kieszeni jeansów.
Udało mi się zrobić coś podobnego, bez żadnych kombinacji spisuje się dobrze. Kupiłem go za 5 zł w sklepie Jula, ale jest to zwykły dzwonek do roweru dziecięcego. Co ważne, młoteczek nie jest na sprężynie, a jest to mechanizm z dźwiękiem oznaczonym jako metaliczny. Dzisiaj jadąc do pracy, skutecznie oczyszczał mi drogę. Głośność jest w sam raz, jest dyskretny a jednocześnie dobrze słyszalny. Ludzie ustąpili ok 10 m przede mną.
Warto chyba taki dzwonek trzymać wciąż w dłoni jednak nie wiem jak by to było w razie wywrotki czy nie połamiemy sobie palców. Może jakaś smycz będzie dobrym pomysłem.
Pozdrawiam serdecznie:)
Ociekacz (w pierwotnym zastosowaniu do butów) - mam takie dwa, jeden w pracy ,drugi w domu. Sprawia, że błotko, topniejący śnieg i woda z kółka spokojnie spływają sobie na podstawkę, którą łatwo umyć i nie brudzimy podłogi.
Koszt - jakieś 5-15zł za sztukę na allegro.
Do mojego 14-calowego InMotiona wystarczył taki o długość 45 cm, ale najlepiej zmierzyć swoje kółko na długość, aby mieć pewność, że dobierzemy właściwy rozmiar.
This message has an attachment image.
Fajny filmik, a jeszcze fajniejszy ubiór.
Jazda na Tesla
Nosi ktoś z Was odzież ochronną? 45 km/h to już nie mała prędkość. Wywrotka może skutkować poważnymi obrażeniami. Ale jakoś głupio do kółka ubierać kask. Czy jednak nie głupio?