Nie jesteś zalogowany.

Nowy firmware 2.0 do kół Kingsonga - 18XL, 18L i innych

2020/01/13 01:22
Kółkowiec
Ekspert
Ekspert
Oklaski: 2
Więcej
Autor
Nowy firmware 2.0 do kół Kingsonga - 18XL, 18L i innych #8865
Dzisiaj wgrałem nowy firmware do mojego KS 18XL. Nowy firmware nosi nazwę 2.0, a zmiana numeracji zapowiada rewolucję. Czy rzeczywiście? Moim zdaniem tak.

1. Całkowicie zniknął pisk, który pierwotnie mi przeszkadzał. Zdążyłem się już do niego przyzwyczaić przez pół roku jeżdżenia na tym kole, ale cieszę się, że tego pisku już nie ma.
2. Koło jest żwawsze, bo silnik dostaje więcej prądu. Przy krótkiej, wieczornej jeździe próbnej udało mi się "wycisnąć" z koła prąd 50 A na płaskiej nawierzchni, co wcześniej udało mi się tylko 2 razy przez pół roku i to przy ostrej jeździe pod górę.
3. Mam wrażenie, że podnóżki są bardziej czułe, a zarazem bardziej stabilne. Mniej trzeba się wychylić do przodu, żeby szybko przyspieszyć, a także lepiej trzymają poziom. Przez zwiększoną czułość podnóżków ma się wrażenie jazdy jakby na lżejszym kole i nieco traci się wrażenie stabilności, zwłaszcza na nierównościach.

Są też inne zmiany, dot. np. oświetlenia.
Wygląda na to, że po aktualizacji koło stało się jeszcze lepsze.
Nowy firmware 2.0 podobno można wgrać do innych, starszych kół Kingsonga i efekty są podobne.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2020/01/14 13:53
Kalmar
Moderator
Moderator
Oklaski: 26
Więcej
Nowy firmware 2.0 do kół Kingsonga - 18XL, 18L i innych #8871
2.0 było dostępne dla wszystkich kół KS ale np. u mnie (KS14D) aplikacja nigdy nie wyświetliła tego numeru wersji.
Zawsze było to 1.12 i tak jest również teraz.

Co się stanie gdy zainstalujemy tą obecną 1.12 w KS14D ? Wrócimy do wersji 1.11 z piszczącym silnikiem.

Nowa wersja nie jest chwilowo dostępna ponieważ są głosy, że w związku z nie najlepszym sterowaniem światłami oświetlającymi drogę zostanie wprowadzona wersja 2.01. Sporo osób narzekało na światła i ich przełączanie. Mi również nie przypadło to do gustu. Mnogość opcji z których nie bardzo wiadomo jak korzystać i obniżony komfort sterowania światłami przyciskiem fizycznym na monocyklu. To nie było to na co czekałem. Zobaczymy czy będzie nowsza wersja z poprawionymi opcjami, na które zwrócili uwagę użytkownicy z forum międzynarodowego.

Pozdrawiam. Tomek

2020/01/14 19:33 2020/01/14 19:44 przez Seba.
Seba
Senior forum
Senior forum
Oklaski: 13
Więcej
Nowy firmware 2.0 do kół Kingsonga - 18XL, 18L i innych #8875
Jest już dostępna wersja 2.01 dla KS-16S jakby ktoś potrzebował. Zapewne niedługo pojawi się także do L/XL, jako że i te koła cierpią na "bugi" związane ze sterowaniem oświetleniem.

Miłego dnia!
Sebastian

Wszystko o elektrycznych monocyklach - najednymkole.pl - www.facebook.com/NaJednymKole
PODZIĘKOWANIE Kalmar

2020/01/15 08:09
mstolars
Młodszy forowicz
Młodszy forowicz
Oklaski: 8
Więcej
Nowy firmware 2.0 do kół Kingsonga - 18XL, 18L i innych #8876
Ja mam ks16s I fw 1.07 I wersja 2.01 nie chce się wgrywać. Ciągle kręci mi się kółko.

2020/01/15 10:42
Seba
Senior forum
Senior forum
Oklaski: 13
Więcej
Nowy firmware 2.0 do kół Kingsonga - 18XL, 18L i innych #8877

mstolars napisał: Ja mam ks16s I fw 1.07 I wersja 2.01 nie chce się wgrywać. Ciągle kręci mi się kółko.

Niestety, fabryczna aplikacja King Songa nie działa. Z takimi problemami jak Twój boryka się obecnie masa wkurzonych właścicieli King Songów. Na szczęście w tym tygodniu pojawi się aktualizacja EUC World która obsługuje aktualizację firmware w monocyklach tej firmy.

Miłego dnia!
Sebastian

Wszystko o elektrycznych monocyklach - najednymkole.pl - www.facebook.com/NaJednymKole
PODZIĘKOWANIE Kalmar

2020/01/15 14:46
Kalmar
Moderator
Moderator
Więcej
Nowy firmware 2.0 do kół Kingsonga - 18XL, 18L i innych #8878
U mnie już też nie działa i miło przeczytać, że coś w końcu się zmieni :)
Dziękuję za informację.

Pozdrawiam. Tomek

2020/01/15 16:37
Szaman
Młodszy forowicz
Młodszy forowicz
Więcej
Nowy firmware 2.0 do kół Kingsonga - 18XL, 18L i innych #8879

mstolars napisał: Ja mam ks16s I fw 1.07 I wersja 2.01 nie chce się wgrywać. Ciągle kręci mi się kółko.

Ludzie piszą, że apka na iOS wgrywa aktualizację bez problemu. Można nawet iPadem wgrać. Ciekaw jestem jak z piskiem w KS16S, czy też usunęli.

2020/01/15 22:29
Kalmar
Moderator
Moderator
Więcej
Nowy firmware 2.0 do kół Kingsonga - 18XL, 18L i innych #8880
Piszą, że we wszystkich modelach gdzie występował nie ma tego pisku.

Pozdrawiam. Tomek

2020/01/16 01:09
mstolars
Młodszy forowicz
Młodszy forowicz
Oklaski: 8
Więcej
Nowy firmware 2.0 do kół Kingsonga - 18XL, 18L i innych #8882
Potwierdzam. Po złamaniu klauzuli sumienia i sięgnięciu po starego iPhona 4s udało mi się zrobić upgrade do 2.01. co istotne ten iPhone nie obsługuje ios 10, ale apke kingsonga da się zainstalować. Tylko nie zapomnijcie ustawić sobie z iPhone limitów prędkości, bo po aktualizacji fw apka na andku nawet z tym sobie nie poradzi. Ja musiałem zrobić nawrote z drogi bo zostawiłem iPhona w domu :)

Teraz jazda bez pisku jeszcze bardziej przypomina latanie nad droga. :)

2020/01/16 01:41
leofaggio
Świeżak
Świeżak
Więcej
Nowy firmware 2.0 do kół Kingsonga - 18XL, 18L i innych #8883
Udało mi się zrobić update KS16S z 1.09 na 2.01 przy pomocy aplikacji Kingsonga na Huawei P8 lite (KingsongAndroid APP.apk, wersja ściągnięta z kingsong.com około 08.11.2019). Za pierwszym razem miałem taki sami objaw - tylko kręcenie w kółko, no progress. Zatrzymałem aplikację i uruchomiłem jeszcze raz, wówczas update się rozpoczął ale utknął na 28%. Ponownie zatrzymałem aplikację. Po przeniesieniu koła i telefonu w inne miejsce (mniejsze interferencje bluetooth albo silniejszy sygnał wifi, nie jestem pewien) i uruchomieniu aplikacji jeszcze raz update (około 10 minut) przebiegł bez problemów.

Czas generowania strony: 0.204 s.