Nie jesteś zalogowany.
Kingsong 18xl

Edit: Recenzja nie moja, ale Adama z kanału Wrong Way (niedawno dołączył do forum).
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Kółkowiec napisał: Dzisiaj przejechałem na KS 18XL ok. 60 km (wskazanie GPS) i moje stopy i kręgosłup dostały w kość. Myślę o zrobieniu jakiegoś siedziska na koło. Co o tym myślicie? Próbował ktoś?
Do KS-18XL nie ma dedykowanych siedzisk ale można kombinować tak:
Stopy istotnie na tym skorzystają ale obciążenie kręgosłupa będzie kilkukrotnie (nie przesadzam) większe. Jeśli nawet w pozycji stojącej masz z tym problem - zdecydowanie odradzam.
Paweł R. napisał:
Kółkowiec napisał: Dzisiaj przejechałem na KS 18XL ok. 60 km (wskazanie GPS) i moje stopy i kręgosłup dostały w kość. Myślę o zrobieniu jakiegoś siedziska na koło. Co o tym myślicie? Próbował ktoś?
Do KS-18XL nie ma dedykowanych siedzisk ale można kombinować tak:
Stopy istotnie na tym skorzystają ale obciążenie kręgosłupa będzie kilkukrotnie (nie przesadzam) większe. Jeśli nawet w pozycji stojącej masz z tym problem - zdecydowanie odradzam.
IMO to kiepskie rozwiązanie. Po pierwsze - zwykłe siodełko rowerowe jest niewygodne. Jest to jedna z przyczyn, dla których zamieniłem rower na kółko. Bez podparcia rąk nie przejechałbym na takim zwykłym siodełku nawet 2 km.
Po drugie - sztywno zamocowane siodło na drutach w razie upadku koła uszkodzi (wyrwie) uchwyt rączki (który w KS nie jest podobno zbyt mocny).
Myślałem o jakiejś lekkiej, elastycznej i w miarę twardej piance, którą można by szybko montować i demontować na rzep (przez dociśnięcie, tylko tyle, żeby wiatr jej nie zerwał). Taką piankę nakładało by się na koło i mogłaby ona mieć szerokość koła (czyli ok. 15 cm), żeby nie przeszkadzała przy jeździe na stojąco, długość ok. 25-30 cm, a wysokość ok. 10 cm. W razie upadku koła lekkie, miękkie siedzisko na rzepie nie byłoby problemem. Siedzisko byłoby wydrążone wewnątrz po skosie, żeby uchwyt rączki mógł w nie wejść przy zakładaniu na koło.
This message has an attachment image.
Please log in or register to see it.
Jedynym co się uszkodziło jest teleskopowa rączka. Znajomy ma 16s i tam są takie same problemy z otwieraniem (a mówili, że KS robi najlepsze

Ogólnie koło sprawdziło się całkiem dobrze, brak większych awarii, łożyska ok.
Jako nówka dość drogi (model sprzed 4 lat a cena ani trochę nie spadła), ale jako używka za okazyjną cenę to jedna z lepszych propozycji.
Ten obrazek jest ukryty dla gości.
Proszę zalogować się lub zarejestrować, aby go zobaczyć.
9b1 E+ ~2200km -> KS-18L ~4500+Km -> V11 ~2500+km

Jestem w połowie tej kilometrówki co autor filmu wyżej. Nie mam porównania do innych kół bo to moje pierwsze i jedyne koło póki co. Tak czy inaczej mogę polecić. Rączkę od czasu do czasu traktuję wd40. Działa bez zastrzeżeń również póki co.
Jeżeli w tym sezonie nic się nie zadzieje (tak ma być!

YT: youtube.com/channel/UCYrxw_C63QOzsavxlf-lsgA
W moim KS18L mam juz ponad 2 lata, zacznie sie sezon to okaże czy puszcza powietrze.
Ten obrazek jest ukryty dla gości.
Proszę zalogować się lub zarejestrować, aby go zobaczyć.
9b1 E+ ~2200km -> KS-18L ~4500+Km -> V11 ~2500+km
Zobacz sobie tu co zrobiło się ze starym:
YT: youtube.com/channel/UCYrxw_C63QOzsavxlf-lsgA