Nie jesteś zalogowany.

Referendum ; )

2019/08/17 22:27 2019/08/17 22:29 przez hal2000.
hal2000
Ekspert
Ekspert
Oklaski: 3
Więcej
Autor
Referendum ; ) #7972

atdlzpae napisał: Tak więc ja myślę, że poprawne działanie jest następujące:
SPAM1: Szukamy ludzi do współpracy. Spam WSZĘDZIE - wszystkie grupy na FB, wszystkie fora hulajnogowe, LinkedIn'y. Im więcej tym lepiej.

Współpracować musi tylko mała grupa osób. Np. tacy co piszą list do ministerstwa.
Nie ma co zbyt dużo osób do współpracy - gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść. Za dużo osób przeszkadza.

Po tym jak już będą konkrety (np. gotowe pismo do ministerstwa): SPAM2: Zbieramy podpisy od ludzi. I tutaj metod zbierania podpisów kilka: PW na forum, PM na FB, email. Każdy ma email.

I tak za pomocą dwóch wiadomości-spamów na 10 grupach FB i kilku forach tematycznych mamy 100 podpisów. :)
Niestety, środowisko jest rozdrobnione więc trzeba spamować wszędzie a nie ograniczać się do jednego forum lub grupy.

A obecna petycja w change.org nie zachęca mnie do podpisu - nie posiada żadnych konkretnych postulatów. To nie jest pismo do ministerstwa. :(

Działaj.

Wchodzę w to.

PS

Choć temin SPAM może być deprymujący...

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2019/08/17 22:41 2019/08/18 07:51 przez Kalmar. Powód: mała poprawka
Skyfia
Administrator
Administrator
Oklaski: 6
Więcej
Referendum ; ) #7973
Właśnie o to chodzi. Zobaczyłam stronkę. Chciałam się zalogować, bo mi wypada zbadać temat, a nie dla tego, że chciałam. Logowanie za pomocą Facebooka czy konta Google nie powiodło się dla tego zrezygnowałam. Bo dotarło do mnie, że 90% osób też tego nie zrobi, czyli mam wymówkę, żeby olać temat.
Oczywiście nie chodzi mi o olanie tematu, bo sama biorę udział w iniciatywie dostosowania przepisów do potrzeb większości, a chodzi o podświadomą logikę.

Są też niespójnośności które zauważyłam. Temat to "referendum", a w referendum nie składa się podpisów, tylko się głosuje wybierając odpowiedzi a), b), c)... Napisałeś coś o podpisach, z czego wynika, że może to być jednak jakąś "petycja", ale też użyłeś słowa "elektorat" które używa się przy wyborach i wskazuje na wybory. To też wprawia w zamieszanie.
Nie napisałeś w wątku co jest w środku po zalogowaniu się, co powoduje, że ludzie boją się wejść pod nieznany link.

Z tego co kojarzę to 30 sierpnia jest planowana nieoficjalna masa elektryczna po Warszawie. Na zasadzie, że wpadamy na konkretną godzinę w konkretne miejsce, przejeżdżamy przez miasto blokując drogi i sprawnie rozjeżdżamy się w różne strony. Taki temat krąży w sieci. Dotyczy wszystkich małych elektryków. Ale jeszcze nie mam szczegułów.

Odnośnie podpisania petycji czy czegoś w tym stylu (podkreślam, że nie zalogowałam się do tej stronki i nie wiem co jest w środku). jest to piękna inicjatywa, którą popieram całym sercem.

Moja uwaga dotyczyła tylko problemu który może wyniknąć. Oczywiście mogłabym puścić to dalej, po grupach z monocyklami, hulajnogami i deskorolkami, ale nie chcę tego robić, bo jestem pewna, że większość to oleje i szkoda mi marnować zasoby, bo może międzyczasie wyniknie inny sposób na gromadzenie głosów.

Masz rację. Na forum też trzeba się logować. Ale zauważ, że na forum siedzą osoby które nie koniecznie mają konta w mediach społecznościowych. Czyli wbrew pozorom mniejszość. Na forum logujesz się raz i masz na cały czas. A tam logujesz się raz dla jednorazowego działania. I znowu nie robię żadnego wyrzutu, ani nikogo nie zniechęcam. To tylko spostrzeżenie, tak podpowiada mi logika.

2019/08/17 23:19
hal2000
Ekspert
Ekspert
Więcej
Autor
Referendum ; ) #7974

Skyfia napisał: Właśnie o to chodzi. Zobaczyłam stronkę. Chciałam się zalogować, bo mi wypada zbadać temat, a nie dla tego, że chciałam. Logowanie za pomocą Facebooka czy konta Google nie powiodło się dla tego zrezygnowałam. Bo dotarło do mnie, że 90% osób też tego nie zrobi, czyli mam wymówkę, żeby olać temat.
Oczywiście nie chodzi mi o olanie tematu, bo sama biorę udział w iniciatywie dostosowania przepisów do potrzeb większości, a chodzi o podświadomą logikę.

Są też niespójnośności które zauważyłam. Temat to "referendum", a w referendum nie składa się podpisów, tylko się głosuje wybierając odpowiedzi a), b), c)... Napisałeś coś o podpisach, z czego wynika, że może to być jednak jakąś "petycja", ale też użyłeś słowa "elektorat" które używa się przy wyborach i wskazuje na wybory. To też wprawia w zamieszanie.
Nie napisałeś w wątku co jest w środku po zalogowaniu się, co powoduje, że ludzie boją się wejść pod nieznany link.

Z tego co kojarzę to 30 sierpnia jest planowana nieoficjalna masa elektryczna po Warszawie. Na zasadzie, że wpadamy na konkretną godzinę w konkretne miejsce, przejeżdżamy przez miasto blokując drogi i sprawnie rozjeżdżamy się w różne strony. Taki temat krąży w sieci. Dotyczy wszystkich małych elektryków. Ale jeszcze nie mam szczegułów.

Odnośnie podpisania petycji czy czegoś w tym stylu (podkreślam, że nie zalogowałam się do tej stronki i nie wiem co jest w środku). jest to piękna inicjatywa, którą popieram całym sercem.

Moja uwaga dotyczyła tylko problemu który może wyniknąć. Oczywiście mogłabym puścić to dalej, po grupach z monocyklami, hulajnogami i deskorolkami, ale nie chcę tego robić, bo jestem pewna, że większość to oleje i szkoda mi marnować zasoby, bo może międzyczasie wyniknie inny sposób na gromadzenie głosów.

Masz rację. Na forum też trzeba się logować. Ale zauważ, że na forum siedzą osoby które nie koniecznie mają konta w mediach społecznościowych. Czyli w bref pozorom mniejszość. Na forum logujesz się raz i masz na cały czas. A tam logujesz się raz dla jednorazowego działania. I znowu nie robię żadnego wyżutu, ani nikogo nie zniechęcam. To tylko spostrzeżenie, tak podpowiada mi logika.

Ad. 1 Na change.org głosowałem wielokrotnie (w tym w 3 kampaniach zakończonych sukcesem) - nigdy nie miałem problemu z logowaniem.
Ad. 2. Analiza nomenklatury na tym etapie naprawde nie ma sensu (pomijajcąc fakt, że referendum nie musi być a/b/c/d);
Ad. 3 Ja też bym chodził na wybory gdybym miał pewność, że wygra mój kandydat ;)
Ad. 4 Co ma piernik do wiatraka?

2019/08/18 07:59 2019/08/18 07:59 przez Kalmar.
Kalmar
Moderator
Moderator
Oklaski: 26
Więcej
Referendum ; ) #7978
Problemy z logowaniem mogą wynikać z włączonego Adblocka, uBlocka czy innego blokera reklam. Mam uBlocka i dopiero po wyłączeniu mogłem bez problemu się zalogować.

Pozdrawiam. Tomek

2019/08/18 10:11 2019/08/18 10:15 przez Paweł R..
Paweł R.
Ekspert
Ekspert
Oklaski: 10
Więcej
Referendum ; ) #7980
Moim zdaniem istnieje prostsze rozwiązanie, niż pisanie petycji.

Aktualnie projekt "Ustawy o zmianie ustawy (...) został przekazany do konsultacji społecznych, po wcześniejszym opublikowaniu na stronach Rządowego Centrum Legislacji.

legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12323652/k...og/12622444#12622444

Sam projekt zmian wraz z ich uzasadnieniem oraz listą podmiotów, które zostały "wybrane" do konsultacji znajduje się tutaj:
legislacja.rcl.gov.pl/docs//2/12323652/1...5/dokument413222.pdf

Warto zauważyć, że nie ma tam żadnej instytucji/organizacji do co do której można by się spodziewać, że zadba o interesy użytkowników EUC, czy choćby o nich pomyśli.

Drugi dokument, który znajduje się tutaj: legislacja.rcl.gov.pl/docs//2/12323652/1...6/dokument413220.pdf zawiera formalne zaproszenie do konsultacji i opiniowania i zawiera ponownie listę podmiotów o której mowa wyżej.

Moim zdaniem możemy podjąć dwa rodzaje działań:

1. wysyłać maile (w mojej opinii najlepiej indywidualnie, im więcej tym lepiej) na adresy instytucji, które będą opiniowały projekt ustawy

2. wysyłać maile na adres, który został podany jako właściwy do nadsyłania uwag: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Uwagi i propozycje są zbierane do 9 września 2019, później projekt Ustawy będzie opiniowany i poprawiany przez cały szereg komitetów i komisji.

W mojej opinii jeśli wyślemy jedną wiadomość jako grupa użytkowników - jest prawie pewne, że trafi ona do kosza.

Jeśli zalejemy skrzynki, o których mowa powyżej setkami wniosków o zmiany, popartymi sensowną argumentacją - jest dużo większa szansa, że zostanie to zauważone i wzięte pod uwagę.

A może ktoś z Was ma prywatne relacje w którejkolwiek z instytucji opiniujących? Jeśli tak - warto zadziałać i taką drogą.

tyle z mojej strony,
pozdrowienia
Paweł
PODZIĘKOWANIE Skyfia, ml

2019/08/18 12:17
hal2000
Ekspert
Ekspert
Więcej
Autor
Referendum ; ) #7984

Paweł R. napisał: W mojej opinii jeśli wyślemy jedną wiadomość jako grupa użytkowników - jest prawie pewne, że trafi ona do kosza.

Jeśli zalejemy skrzynki, o których mowa powyżej setkami wniosków o zmiany, popartymi sensowną argumentacją - jest dużo większa szansa, że zostanie to zauważone i wzięte pod uwagę.
Paweł

Całkowicie się zgadzam. Na tym etapie setka maili będzie miała większe przebicie niż, jak piszesz, jeden wysłany przez grupę.
Tylko, że jak powiesz na forum, na fejsbusiu, czy gdziekolwiek indziej: "to wysyłajcie maile" to nikt tego nie zrobi.
Apel na change.org (nie jestem udziałowcem, po prostu nie znam innej takiej platformy) ma na celu zaangażowanie jak największej liczby zainteresowanych jak najmniejszym kosztem (jedno-dwa kliknięcia) co po pierwsze daje jakiś pogląd na skalę, a po drugi pozwala na utrzymanie kontaktu z tymi osoboami. Jeżeli po paru/parunastu dniach okazuje się, że jest z kim grać (czyli poparcie zadeklarowało raczej -set, niż -dziesiąt osób), wtedy tworzymy szablon email (wspólne zastrzeżenia/postulaty), udostępniamy go zainteresowanym (czyli tym, którzy kliknęli "popieram"), a oni robią forward na wskazany adres email. W ten sposób przy minimalnym nakładzie czasu i maksymalnej prostocie uzyskujemy to o czym piszesz, spójny komunikat wysłany w ilości, która nie umyka uwadze.

2019/08/18 12:35
ctx
Ekspert
Ekspert
Więcej
Referendum ; ) #7985

Paweł R. napisał:
2. wysyłać maile na adres, który został podany jako właściwy do nadsyłania uwag: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Dobry pomysł, właśnie wysłałem maila do p. Emili, oprócz osobistej argumentacji dołączając do niego też linki do stron, gdzie temat jest szerzej omówiony:
najednymkole.pl/urzadzenia-transportu-os...tworzyc-dobre-prawo/
smartride.pl/ustawa-o-uto-budzi-protesty...ytkownikow-i-branzy/

Oczywiści lepiej byłoby działać przez instytucje przewidziane do konsultacji, ale kto nie ma tam kontaktów niech chociaż wyśle maila na podany adres...

Pozdrawiam! Piotrek, Kraków
Ninebot One S2 (>400km) -> Inmotion V8 (>5000km) , Inmotion V10F(>8000km)

2019/08/18 14:32
Paweł R.
Ekspert
Ekspert
Oklaski: 10
Więcej
Referendum ; ) #7987

hal2000 napisał:

Paweł R. napisał: W mojej opinii jeśli wyślemy jedną wiadomość jako grupa użytkowników - jest prawie pewne, że trafi ona do kosza.

Paweł

Całkowicie się zgadzam. Na tym etapie setka maili będzie miała większe przebicie niż, jak piszesz, jeden wysłany przez grupę.
Tylko, że jak powiesz na forum, na fejsbusiu, czy gdziekolwiek indziej: "to wysyłajcie maile" to nikt tego nie zrobi.
Apel na change.org (nie jestem udziałowcem, po prostu nie znam innej takiej platformy) ma na celu zaangażowanie jak największej liczby zainteresowanych jak najmniejszym kosztem (jedno-dwa kliknięcia) co po pierwsze daje jakiś pogląd na skalę, a po drugi pozwala na utrzymanie kontaktu z tymi osoboami. Jeżeli po paru/parunastu dniach okazuje się, że jest z kim grać (czyli poparcie zadeklarowało raczej -set, niż -dziesiąt osób), wtedy tworzymy szablon email (wspólne zastrzeżenia/postulaty), udostępniamy go zainteresowanym (czyli tym, którzy kliknęli "popieram"), a oni robią forward na wskazany adres email. W ten sposób przy minimalnym nakładzie czasu i maksymalnej prostocie uzyskujemy to o czym piszesz, spójny komunikat wysłany w ilości, która nie umyka uwadze.

Również się zgadzam (co do change.org) dlatego podpisałem ten apel jako jeden z pierwszych :-)

2019/08/18 19:40
atdlzpae
Ekspert
Ekspert
Oklaski: 1
Więcej
Referendum ; ) #7990
U tym pdf'ie piszą żeby wysyłać "również" na adres poczty elektronicznej... Co sugeruje, że istnieje adres poczty ślimaczej.

Wiecie gdzie wysyłać maile papierowe? Myślę, że mail papierowy ma większą szansę na przeczytanie. :-)

2019/09/02 19:34
hal2000
Ekspert
Ekspert
Więcej
Autor
Referendum ; ) #8119

Paweł R. napisał:
Moim zdaniem możemy podjąć dwa rodzaje działań:

1. wysyłać maile (w mojej opinii najlepiej indywidualnie, im więcej tym lepiej) na adresy instytucji, które będą opiniowały projekt ustawy

Uwagi i propozycje są zbierane do 9 września 2019, później projekt Ustawy będzie opiniowany i poprawiany przez cały szereg komitetów i komisji.

W mojej opinii jeśli wyślemy jedną wiadomość jako grupa użytkowników - jest prawie pewne, że trafi ona do kosza.

Paweł

Mamy już aż/tylko (niepotrzebne skreślić) 96 podpisów ( chng.it/bHPngQhM )
Jutro prześlę link do petycji i poparcia na adres, który Paweł wskazałeś;
Postaram się też przygotować, krótki szablon email, który rozesłałbym do osób które do tej pory się podpisały, tak aby mogły zrobić indywidualny forward na ten adres ze swoich indywidualnych skrzynek.
Jeżli macie uwagi co w takim szablonie należałoby uwzględnić - dajcie znać.

Pozdr.
W.

Czas generowania strony: 0.224 s.