Nie jesteś zalogowany.

[ F-Wheel ] Dolphin one FL-D5

2017/03/21 16:49 2017/03/21 18:29 przez Kalmar.
Kalmar
Moderator
Moderator
Oklaski: 26
Więcej
[ F-Wheel ] Dolphin one FL-D5 #943
Jeśli zastosowali w nim sterownik 24km/h bo takie kiedyś też były i podobno całkiem nieźle jeździły na nich kółka to wtedy 20km/h byłoby prędkością użytkową a 24 maksymalną. Trzeba by poszukać czegoś więcej na temat Dolphina. To kółko może być ciekawą propozycją. Pikanie można być może wyłączyć w aplikacji dlatego nie było tego słychać. Aplikacja chodzi dopiero po połączeniu z kółkiem więc nie można podglądać funkcji bez kółka ale zdjęcia w sklepie Play trochę pokazują.
Niestety kółek jest naprawdę niezliczona ilość i jeśli ich użytkownicy nie opiszą wad, zalet i właściwości to nic nie będziemy wiedzieli. Dlatego ja zawsze zachęcam do opisywania każdego kółka, nawet tego które nie jest szczytem techniki.

Tutaj pikanie słychać, widać także tilt-back:

Tu jest wątek od grudnia 2014 przepuszczony przez tłumacza:
Dolphin D5

Jednak uważam, że lepiej byłoby zakupić kółko dobrej firmy z większą mocą silnika, np na raty. Problem jest tylko gdzie kupić bo nie wszystkie kółka są w Polsce dostępne.

Pozdrawiam. Tomek
Temat został zablokowany.
2017/03/21 18:45
matyz
Senior forum
Senior forum
Oklaski: 4
Więcej
Autor
[ F-Wheel ] Dolphin one FL-D5 #944
Trochę słabo być królikiem doświadczalnym, ale co tam, kupie go i podzielę się opinią na forum. Wydaje mi się, że nie ma innego sprzętu w cenie do 3tyś który potrafi przekroczyć magiczne 20km/h + ma całkiem niezłą baterie i możliwość konfiguracji. Fajnie również, że jest dostępne w Polsce z 2 letnią gwarancją, co przy moim codziennym użytkowaniu liczę że to co ma się popsuć zdąży to zrobić jeszcze w okresie ochronnym :)

Zakupie i może pojawie się jeszcze z nim na zlocie w Warszawie, to sami ocenicie co to jest warte :)

Pozdrawiam,
Matyz
2017/03/22 07:52 2017/03/22 23:04 przez Kalmar.
Kalmar
Moderator
Moderator
Więcej
[ F-Wheel ] Dolphin one FL-D5 #945
Jak uzbierałeś 2 tysiące to i 3 uzbierasz :)
Kółka KingSong, InMotion, GotWay, Ninebot umożliwiają konfigurację przez program, nie tylko podgląd parametrów. Można ustawić alarmy prędkości, czy wyłączyć blokadę prędkości dla początkujących, zmienić charakterystykę jazdy (bardziej miękka czy bardziej twarda, ma wpływ na hamowanie), pochylenie pedałów (InMotion, GotWay). W InMotion V8 można nawet przesłać schemat świecenia bocznych ledów - animacje. W KingSong KS16 światła przełączają się automatycznie zawsze białe jest z przodu a czerwone z tyłu w stosunku do kierunku jazdy, jest czujnik zmierzchowy. Na stronach które opisują poszczególne modele czy w opisach użytkowników na forum zagranicznym można znaleźć szczegóły dotyczące ustawień.
Nie zawsze te aplikacje działają bezbłędnie, czasem zdarzy się jakieś niedopracowanie ale jest to później w nowszych wersjach poprawiane - np. ostatnio świecenie bocznych ledów w KingSong KS16. Dlatego warto mieć markowe kółko bo to są dobrze wyposażone urządzenia a producent zapewnia wsparcie przez długi czas (np. patrz Ninebot, KingSong).

I tak, zgadzam się - Waldemar poniżej ma rację moc jest ważna. W markowych kółkach jest większa i zapewnia większy margines bezpieczeństwa co nie znaczy, że nie można się na nich przewrócić :)
BWheel wcale nie musi mieć 500W. Muszę kiedyś tą moc oszacować bo odczucia to rzecz wybitnie subiektywna. Co prawda prąd pokazywany w aplikacji osiąga przy prędkości 17,1km/h wartość 8,6A a to wskazywałoby na ok. 480 W czyli wg specyfikacji ~500W. Od czasu kiedy zmieniłem w moim bWheelu sterownik ANI RAZU się nie wywaliłem a miałem kilka (3-4) poważnych sytuacji przy których na poprzednim sterowniku leżałbym na glebie bez dwóch zdań a tu tylko mocno się zachwiałem i po chwili jechałem dalej. Teraz z perspektywy czasu widzę jak bardzo można samym tylko sterowaniem zmienić charakterystykę kółka.

Pozdrawiam. Tomek
2017/03/22 08:10
WaldekB
Senior forum
Senior forum
Oklaski: 5
Więcej
[ F-Wheel ] Dolphin one FL-D5 #946
Jedno mnie niepokoi.. moc silnika..

450W?
www.air-wheels.com/f-wheel/38-f-wheel-do...one-fl-d5-388wh.html

350W?
www.fwheel.cc/new-arrival-f-wheel-dolphi...g-electric-unicycle/

Moc jest ważna, bo to nie tylko szybkość czy przyśpieszenie, ale też twoje bezpieczeństwo na niespodziewanych przeszkodach, typu zagłębienie, czy korzeń drzewa.
(Na szczytowe moce nie patrz - tu to nawet bWheel ma 700W podobno).

bWheel, teoretycznie ma silnik 500W. Ninebot One E też teoretycznie ma 500W silnik - ale ich jakość, stabilność i pewność działania są nie do porównania na korzyść Ninebota.
2017/03/23 09:40
matyz
Senior forum
Senior forum
Więcej
Autor
[ F-Wheel ] Dolphin one FL-D5 #948
Znalazłem stronę producenta:
www.fwheel.cc/product/new-dolphin-one/

na której chwalą się nowym modelem D5S, niestety pytałem u polskiego dystrybutora i nie posiadają jeszcze tego modelu :(
Napisałem do producenta (działu aftersales) czy istnieje jakiś zestaw części umożliwiający upgrade, czy ewentualnie oni mogą mi to zrobić jak im odeślę swoje kółko.

Zmiany wyglądają obiecująco
v-max z 25km/h -> 30km/h
moc silnika z 450W -> 800W

chociaż tych 450W w starym modelu nie jestem pewien czy to nie przypadkiem 500W, bo cytując ich stronę to:
"Motor power upgraded from 500w to 800w".

Pozdrawiam,
Matyz
2017/03/23 10:16 2017/03/23 10:19 przez Artur.
Artur
Senior forum
Senior forum
Oklaski: 2
Więcej
[ F-Wheel ] Dolphin one FL-D5 #949
Hej, według ich strony moc się nie zmieniła. Na pytanie o moc znamionową silnika na czacie dostałem taką odpowiedź :

BATTERY: 388WH; LG battery
GO UPHILL: 30°
MAX SPEED; 30KM/H;
MILEAGE: 35-45KM; ( depends on the rider's weight, road situation, skill, tempreture)
MAX MOTOR POWER: 800W
VOLTAGE: AC100-240V;50/60HZ;

MAX LOADING CAPACITY: 120KGS;
CHARGING TIME: 180MINS;
CHARGER IS NOT WATERPROOF;

Moc maksymalna silnika to 800 W, czyli tak jak wspomniał Tomek, rzeczywista moc znamionowa może być na poziomie 350-500 W.

Na ich własnej stronie mamy również tę tabelę z porównaniem:

Silnik nie uległ zmianie, wg. tej rozpiski, możliwe więc że zmienili sterownik albo oprogramowanie. Lub jakiś moderator się pomylił na stronce.
O to również zapytałem. i otrzymałem Ciekawą odpowiedź.

W takim razie chciałbym wiedzieć jak im się udało zwiększyć tą prędkość, ale coś mi się wydaje że to tylko chwyt reklamowy.

I'm Not Driving Fast just Flying' Low
Pozdrawiam serdecznie:)

This message has attachments images.
Please log in or register to see it.

2017/03/23 11:20 2017/03/23 14:44 przez Kalmar.
Kalmar
Moderator
Moderator
Więcej
[ F-Wheel ] Dolphin one FL-D5 #950
Co nie znaczy, że jest jakaś szczególna tragedia z tym kółkiem :)
Może "motor power" jest taka sama ale już sam "motor" ma inną konstrukcję, która umożliwia osiągnięcie tych 30km/h?
Jak rok temu szukałem co by tu kupić to brałem pod uwagę Kwheel Q6 (inaczej Himiway Player 1w02), który jak się dowiedziałem dużo później jest szybszy niż bWheel i ze względu swoje bogate wyposażenie właśnie Dolphin D5 ale później pomysł zakupu w Chinach upadł i poszukałem w Polsce.
Nie żałuję zakupu kółka niby gorszego sortu :P bo nauczyłem się na nim jeździć ale kiedyś matyz trzeba pójść do przodu a przód to markowe koła i nie da się tego ukryć dużo droższe tylko, że na końcu jest satysfakcja i z jazdy i z parametrów, które są niedostępne dla innych kółek.

Pozdrawiam. Tomek
2017/03/23 15:34
matyz
Senior forum
Senior forum
Więcej
Autor
[ F-Wheel ] Dolphin one FL-D5 #951
Jak już wspomniałem, ja zaczynałem od kółka chińskiego 14cali z prędkością maksymalną 16km/h, które nowe kosztowało mnie tylko 400zł i to jest dopiero gorszy sort kółka. Mimo to dzielnie słuzył mi cały sezon od wczesnej wiosny do później jesieni. Potem się popsuł w połowie naładowania baterii nagle się wyłączał:)

także D5 przy nim to będzie rakieta klasy mercedesa :)

Wielkie dzięki chłopaki za fachową opinie, przekonaliście mnie do jednego.
Sprzęt nie ma najgorszych parametrów. Czy tak będzie w rzeczywistości to z pewnością się wszyscy wkrótce przekonamy.

W najbliższą sobotę umówiłem się już na odbiór swojego D5 i na pewno podzielę się tu swoją recenzją :)
Ciesze się również że nie jest on popularny jeszcze w Polsce, przynajmniej nie spotkam drugiej osoby, które go ujeżdża w okolicy.

ps. do zobaczenia na najbliższym zlocie w Warszawie :)

Pozdrawiam,
Matyz
2017/03/23 17:47 2017/03/23 17:47 przez Buc.
Buc
Senior forum
Senior forum
Oklaski: 10
Więcej
[ F-Wheel ] Dolphin one FL-D5 #952
A zapisałeś się? Bo nie wiem czy są jeszcze wolne miejsca ... ;)
2017/03/23 18:55
matyz
Senior forum
Senior forum
Więcej
Autor
[ F-Wheel ] Dolphin one FL-D5 #953
jeszcze się nie zapisałem, bo nie mam jeszcze czym przyjechać, mam nadzieje że już w sobotę się to zmieni :) wtedy z pewnością dopiszę się do listy :)

Pozdrawiam,
Matyz
Czas generowania strony: 0.301 s.