Nie jesteś zalogowany.
[ ZBIÓR ] Rzeczywisty zasięg monocykli
Wpisane przez Was parametry będą wpisywane do bazy pojazdów.
Was proszę abyście w postach poniżej wpisywali własne obserwacje.
Jaki macie wynik - podawajcie. Najwyższy i najniższy będzie uaktualniany na liście w tym poście.
Jeżeli macie jakiekolwiek pytania, to pytajcie również tutaj.
Lista właściwa:
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Inne zmienne: wiatr, waga, rodzaj podłoża, ciśnienie w oponach, średnia prędkość przejazdu, wzniesienia, można ze względów uproszczeniowych sobie darować.
Przykładowo w/g GPS
Gotway MCM4 HS 680wh - [60 km] \/ 35 km(-4°)
Bateria jeszcze działała (choć słabo), ale nie lubimy rozladowywac do końca...

Waldemar na U8 (264Wh) przejedzie np. 33km a ja ważąc 96-98kg przejadę 22km (absolutny max.) a dziewczynka z filmów pokazowych bWheela przejedzie pewnie bliżej 40km i takie to jest porównywanie

No dobra, napiszę swoje:
bWheel U8 264Wh - [ 40km ] \/ 18km(-2°) - /\ 22km(22°)
PS.
no Waldemar, to już nie mogłeś podać prawdziwego zasięgu?PS w przykładzie zasięg bWheela podałem zupełnie losowy - pochwal się swoimi osiągnięciami ;P

Trzymajcie mnie

Kalmar - nie wszystko musi być proste, nic nie może być idealne. Ale mając taką świadomość, trzeba dążyć do ideału. Czasem w sytuacjach gdy jest wiele zmiennych to zamiast je wszystkie uwzględniać, warto je pominąć. Wtedy mając maksymalny osiągnięty zasięg i minimalny, każdy sam będzie mógł intuicyjnie określić zasięg widząc warunki jakie ma za oknem, brzuszek jaki ma pod nosem i inne. Dlatego uważam, że warto zrobić tego typu podstawową bazę.
PS w przykładzie zasięg bWheela podałem zupełnie losowy - pochwal się swoimi osiągnięciami ;P
Nie sprawdzałem. Teraz jeżdżę w podobnych warunkach, (śnieg, często drogi terenowe) nie zawsze na pełnym dystansie. Będzie trochę cieplej to zrobię wycieczkę drogą dla rowerów co by mieć ten max zasięg.A sprawdzałeś ile najwięcej na nim przejechałeś? A jaką maksymalną prędkość faktycznie osiągasz?
Prędkość max 29 km (przez krótką chwilę).
Wszystko wg GPS
Nie orientuje się ktoś czy mcm4 hs ma blokadę prędkości której nie można zmienić z poziomu aplikacji?
Buc napisał:
Nie orientuje się ktoś czy mcm4 hs ma blokadę prędkości której nie można zmienić z poziomu aplikacji?
No, z tego co wiem to GotWay nie robi, blokad, ale zapytam Skyfię, może ona ma takie info. A nie masz aplikacji, żeby sprawdzić?
No i jeszcze inne pytanie - co się dzieje jak jedziesz te 29km/h - odcina Cię i upadasz?
Kalmar, a Ty jaką prędkość osiągnąłeś - udało Ci się do 20 dociągnąć?
Tutaj temat z międzynarodowego forum:
http://forum.electricunicycle.org/topic/3449-mcm4-hs-app-speed-and-tiltback/
jest tam link do wyjaśnień technicznych dotyczących prędkości, mocy, warunków, temperatur itd.:
http://www.eroue.fr/rapport-technique-gyroroue-gotway-mcm4s/
W tłumaczu nie ma wykresów:
https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=fr&u=http://www.eroue.fr/rapport-technique-gyroroue-gotway-mcm4s/&prev=search
Piszą tam, że powyżej 24km/h a powyżej 28 km/h pokazywanych w aplikacji trzeba uważać bo to już prawie kres możliwości.
Ja nie sprawdzałem maksymalnej prędkości przy której się wywalę bo jakoś tak mi się nie chce

Na codzień jeżdżę 16-17 km/h. Maksymalnie wg gps 18,90km/h ale to już na ostrzeżeniach. Do 20km/h powinno się dać dociągnąć ale na razie nie próbowałem.
Aaaa, Waldemar bo Ty piszesz o oryginalnym U8. Ja nie powinienem się już wypowiadać na temat oryginału bo mam zmieniony sterownik czyli serce monocykla, który decyduje o właściwościach urządzenia.
Bezpieczna prędkość maksymalna w oryginale to rzeczywiście okolice 18km/h choć już na ostrzeżeniach.
Wszystkie prędkości na podstawie GPS.
Gotway ewidentnie nastawił sie na duże pojemnosci baterii jak i ogromne niezawsze bezpieczne predkości. Ale w dużej mierze samo bezpieczeństwo zależy od użytkownika i tego co ma w głowie. Zasieg realny to jakies 110km ( fabryka podaje 150km )
Moc silnika ACM jak i Msuper v3s to 1.5kW wyjsciowa maksymalna 3kW ( 1500W - 3000W )
Dzięki za Twoje info! Chyba zacznę szukać lepszego sposobu na przedstawianie danych w pierwszym poście - bo dobrze było by jeszcze uwzględnić moc silnika...

No i jeszcze inne pytanie - co się dzieje jak jedziesz te 29km/h - odcina Cię i upadasz?
To jest najwyższa - (chwilowa, przy której nie nastąpiło odcięcie ) prędkość jaką zanotowałem w czasie bezpiecznej jazdy na trasie. Dane te zostały zanotowane ( w tle) w programie OruxMaps, oczywiście wg gps. Gdybym wiedział że jadę z taką prędkością to zwolniłbym natychmiast, gdyż 25 km/h uważam za prędkość w sam raz. Na pewno da się więcej ale mało kto chce ryzykować zdrowiem aby sprawdzić ile max. się wyciągnie.
Czyli u mnie:
V max = 29 km\h (lecz da sie pewnie więcej)
V max ≥ V bezp.
Ostatnio wpadłem w dziurę, przy prędkości ok 17-18 km i ledwo nadążyłem przebierać nogami aby nie upaść...