Nie jesteś zalogowany.
Dodatkowa bateria
Zastanawiam się nad możliwością wpięcia z zewnątrz drugiej baterii o takich samych parametrach w celu zwiększenia zasięgu. Pozdrawiam
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Ryszarrd1 napisał: Mam pytanie techniczne w sprawie możliwości zwiększenia pojemności baterii.
Zastanawiam się nad możliwością wpięcia z zewnątrz drugiej baterii o takich samych parametrach w celu zwiększenia zasięgu. Pozdrawiam
Rozwiązanie dobre do pierwszej wywrotki. Jak ten dodatkowy akumulator ochronisz przed uderzeniem? jeśli będzie przyczepiony do koła, to w razie mocnego uderzenia możesz zniszczyć drogi akumulator albo nawet cale koło, jeśli się zapali. Jeśli akumulator będziesz woził przy ciele, to jeszcze gorzej, bo w razie wywrotki możesz się mocno poparzyć. Jedynym rozwiązaniem jest zmiana konstrukcji koła, aby akumulator był dobrze chroniony i nie oderwał się od koła w razie wywrotki.
Myślę, że można zmostkować z kablem prowadzącym do baterii wyjście zewnętrzne.
Baterię i koło można przystosować do szybkiego podłączania baterii w razie potrzeby przejechania dłuższego dystansu. Na codzień koło byłoby używane standardowo.
To tylko rozważania teoretyczne i nie wiem czy zdecydował bym się na taki krok.
Celem byłoby mieć koło lekkie i niezbyt duże do jeżdżenia po mieście a w razie potrzeby móc pokonać dłuższy dystans.
Ogólnie to:
- monocykl po podłączeniu dodatkowego akumulatora do wejścia ładowania (bo tak jest najprościej) nie może wyłączać silnika i stabilizacji
- podłączanie dodatkowego akumulatora następuje przed jazdą, na początku kiedy oryginalny pakiet jest naładowany, w czasie jazdy rozładowują się obydwa ale dużo wolniej
- rozwiązanie kwestii mechanicznego mocowania dodatkowego pakietu
Dysponuje inmotion V8. Jest to super sprzęt ale wielokrotnie martwił mnie brak energii. Zasięg przy silnym wietrze potrafi się drastycznie zmniejszyć. Zbyt agresywna jazda nie pomaga. Nurtowało mnie jak to zmienić. Zrobiłem mobilną ładowarkę do samochodu. Bank energii do inmotion ważący poniżej 3kg. ładowany z 12V. Testowałem go na dalekich wyjazdach. Pozwalał doładować kolo na "łonie natury". Zajmowało to jednak sporo czasu. Wiadomo ile się ląduje inmotion. Ten bank energii ewoluował w coś zupełnie innego. Doładowanie baterii mojego inmotion V8. Poniżej ekrany z 2 wyjazdów testowych. To 281km zasięgu to tylko teoria.. Noo chyba, że zrobiłbym wielokrotnie większy akumulator w moim doładowaniu Baterii.
Zalety mojego eksperymentalnego rozwiązania:
Nie wymaga niszczenia niczego z inmotion.
Nie wymaga wyjmowania baterii.
Prawdopodobnie nie narusza gwarancji.
Uszkodzenie mojego układu spowoduje odcięcie go od baterii głównej co nie przerwie jazdy (bezpieczne).
Umożliwia podpinanie i odpinanie doładowania w dowolnym momencie i stanie naładowania baterii.
Zmniejsza "szarpanie" prądem baterii inmotion co powinno odbić się na jej większej żywotności.
To tylko pierwsze eksperymenty. Ale wyglądają wyjątkowo interesująco. Teraz zakładam, że mam zasięg minimum 50km, nie testowałem jeszcze.
Cały układ testuje od kilku dni. Jeśli ktoś jest z i chce sprawdzić jak i czy to działa na innych inmotion z bateriami 72-84V myślę tu np o inmotion V5/5F zapraszam do kontaktu.
Marcin.
This message has attachments images.
Please log in or register to see it.
Mobilna ładowarka była wyposażona w wewnętrzny akumulator zrobiony do eksperymentu z odzyskiwanych ogniw za grosze (40 ogniw 120zł

Nowy projekt zakłada dostarczanie do baterii inmotion odpowiednio przetworzonego zasilania pod złącze XT60 Baterii kółka. Tak by bateria inmotion interpretowała to jako odzysk energii (jazda z góry). Nie jest to proste podpięcie innej baterii. Wygląda to aktualnie jeszcze gorzej od mobilnej ładowarki. Nawet nie mam wskaźnika naładowania baterii wewnętrznej.

Marcin.