Nie jesteś zalogowany.

szybka ładowarka

2020/02/13 18:42 2020/02/13 20:02 przez tdm.
tdm
Złoty forowicz
Złoty forowicz
Więcej
Autor
szybka ładowarka #9201
Seba wspominał niedawno, że jadąc w długą trasę wolałby szybką ładowarkę niż ogromną baterię.
Czy znacie jakieś godne polecenia modele szybkich ładowarek 84v, które dałoby się wygodnie wozić ze sobą w plecaku podczas dalekich wyjazdów?

Fabryczna 1.5A ma wymiary 17x7x3.5cm i waży poniżej 600g. Taki rozmiar jak najbardziej można wozić, ale 1.5A przez 1 godzinę za wiele nie podładuje, a dłuższe przerwy na podładowanie raczej nie wchodzą w grę. Wiem, że mocne ładowarki są zwykle duże i ciężkie, ale może istnieje jakiś kompaktowy i lekki model tego typu?

W EUnicycles jest kompaktowa ładowarka 15x9x5cm :

Ten obrazek jest ukryty dla gości.
Proszę zalogować się lub zarejestrować, aby go zobaczyć.

eunicycles.eu/pl/ladowarki/83-inteligent...300w-gotway-84v.html
- ale nie podano wagi......, no i prąd ładowania 3.5w to tylko 2x szybciej niż fabryczna.. a cena niska nie jest...

Na Aliex. znalazłem coś takiego:

pl.aliexpress.com/item/32847999146.html?...02_,searchweb201603_
Ma rozmiar 20x12x5cm i waży 1.2kg. Cenowo atrakcyjna, ale nie wiem czy takie "no name" są bezpieczne dla baterii... Ma ktoś coś podobnego?

Sklep eWheels ma coś w tym stylu

www.ewheels.com/product/ewheels-84-2v-rapid-chargers/
....ale waga i wymiary nieznane....

Jesli można poproszę o linki do innych "przenośnych" i szybkich modeli.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2020/02/13 19:45
lukaszwiecek
Senior forum
Senior forum
Więcej
szybka ładowarka #9202

tdm napisał: Na Aliex. znalazłem coś takiego:

pl.aliexpress.com/item/33001218203.html?...02_,searchweb201603_
cenowo atrakcyjna, ale nie wiem czy takie "no name" są bezpieczne dla baterii, z opisu trudno też wywnioskować wagę tej ładowarki... Ma ktoś coś podobnego?

Miałem tą ładowarkę od YZPOWER w wersji 8A 54V do Honghao S12. Ładowała bez zarzutu, ale po około tygodniu oba wentylatorki w środku zaczęły mocno hałasować. Wymieniłem je na nowe i ładowarka śmigała aż do sprzedaży hulajnogi :)

2020/02/13 22:11 2020/02/13 22:18 przez tdm.
tdm
Złoty forowicz
Złoty forowicz
Więcej
Autor
szybka ładowarka #9203
możesz określić mniej więcej ilość ładowań jaką wykonałeś tą ładowarką ? Czy z Twoich ustaleń wynikało, że faktycznie podaje ona prąd 5A czy raczej coś bliżej 3.5A ?

Pytam bo oglądałem recenzję supertaniej ładowarki (za14 USD) niby 84v/5a
pl.aliexpress.com/item/33002085448.html?...02_,searchweb201603_
która jednak w realu wyciągała max 3.7A

Na Ali ten model który miałeś ma bdb. opinie i sprzedaje się go najwięcej, na chwilę obecną jeżeli podane parametry są realne to wydaje się najciekawszy.

2020/02/14 09:32
plewan
Ekspert
Ekspert
Oklaski: 10
Więcej
szybka ładowarka #9206
Obecnie nie ma małej i szybkiej ładowarki... Nie znajdziemy mniejszej i lżejszej od tej standardowej.
Jeszcze szybką ładowarkę można kupić -> tu..... www.1radwerkstatt.de/epages/80603321.mob...Products/Charger_adj

2020/02/14 10:41
lukaszwiecek
Senior forum
Senior forum
Więcej
szybka ładowarka #9208

tdm napisał: możesz określić mniej więcej ilość ładowań jaką wykonałeś tą ładowarką ? Czy z Twoich ustaleń wynikało, że faktycznie podaje ona prąd 5A czy raczej coś bliżej 3.5A ?

Pytam bo oglądałem recenzję supertaniej ładowarki (za14 USD) niby 84v/5a
pl.aliexpress.com/item/33002085448.html?...02_,searchweb201603_
która jednak w realu wyciągała max 3.7A

Na Ali ten model który miałeś ma bdb. opinie i sprzedaje się go najwięcej, na chwilę obecną jeżeli podane parametry są realne to wydaje się najciekawszy.

Ciężko mi określić ilość ładowań. Używałem jej kilka miesięcy.

Prądu nie mierzyłem, ale:
- na tej ładowarce zaczęły mi się grzać przewody w hulajce między gniazdem ładowania a BMS, więc musiałem je wymienić na grubsze,
- czas ładowania skrócił mi się z 8h (na oryginalnej ładowarce), do 2,5h na tej szybkiej, co idealnie odpowiadało ładowanie prądem 8A (i tyle miała dawać ładowarka).

2020/02/14 10:42 2020/02/14 11:15 przez tdm.
tdm
Złoty forowicz
Złoty forowicz
Więcej
Autor
szybka ładowarka #9209

plewan napisał: Nie znajdziemy mniejszej i lżejszej od tej standardowej.

tak...po przeszukaniu kawałka internetu zdaję sobie z tego sprawę. Przy okazji dzięki za link, zdecydowanie łatwiej zamawiać z EU niż zza oceanu. Może w przyszłości z tego wątku stworzy się zestawienie wszystkich sensownych ładowarek oraz sklepów w których można je nabyć, co w przyszłości z pewnością komuś jeszcze się przyda.

Chodzi mi więc nie o urządzenia superlekkie bo faktycznie takich chyba nie ma, ale chociaż "w miarę kompaktowe", na tyle na ile to możliwe wg. tego co jest dostępne na rynku, nadające się do wożenia w niedużym plecaczku. Ta z linku aliexpres o wadze 1.2kg to byłby chyba maksymalny rozmiar który od biedy można uznać za przenośny.

Ta którą podał kol. Plewan - wersja regulowana www.1radwerkstatt.de/epages/80603321.mob...Products/Charger_adj - występuje w kilku sklepach, to jest chyba chiński produkt brandowany logiem różnych europejskich i amerykańskich sprzedawców, bo bardzo podobnie wyglądające modele są na aliex. Nie podano ani rozmiarów ani wagi (może ktoś zna ?), w opisie jest jedynie "Delivery weight: 2 kg" (rozumiem to jako waga z opakowaniem, ale nawet jakby odjąć kartonowe opakowanie to i tak cieżka)

Bardzo obiecująco wygląda natomiast ten sam model bez regulacji:

www.1radwerkstatt.de/epages/80603321.mob...roducts/Charger-0007 - nie podano rozmiarów ale już po rozmiarze kabli względem obudowy widać że sporo mniejszy od poprzednika, w opisie "Delivery weight: 1 kg" - jeśli to prawda to po odjęciu wagi opakowania sama ładowarka ważyłaby z 850g....tylko trochę więcej niż fabryczna. Czyżby lider?

2020/02/14 11:35 2020/02/14 11:51 przez tdm.
tdm
Złoty forowicz
Złoty forowicz
Więcej
Autor
szybka ładowarka #9210

lukaszwiecek napisał: - na ładowarce 8A zaczęły mi się grzać przewody w hulajce między gniazdem ładowania a BMS, więc musiałem je wymienić na grubsze,
- czas ładowania skrócił mi się z 8h (na oryginalnej ładowarce), do 2,5h na tej szybkiej, co idealnie odpowiadało ładowanie prądem 8A (i tyle miała dawać ładowarka).

z tego co czytałem w sklepie speedyFeet, to wymiana kabli na grubsze jest zalecana przy ładowarkach ~10A www.speedyfeet.co.uk/products/84v-10amp-rapid-gotway-charger , czyli to by się zgadzało skoro miałeś 8A.

W przypadku mocy 5A ten sam sklep w opisie ładowarki nie wspomniał nic o tym że zalecana jest zmiana kabli www.speedyfeet.co.uk/products/gotway-84v...-3x-speed-for-gotway , więc chyba mniejszy prąd jeszcze tego nie wymaga...?

Może wypowie się ktoś bardziej zorientowany technicznie kto ma ładowarkę 5A i używa jej w swoim kole.

2020/02/14 11:37 2020/02/14 11:45 przez GexN.
GexN
Ekspert
Ekspert
Oklaski: 7
Więcej
szybka ładowarka #9211
Ewentualnie szybka "nie-inteligentna" (sporo tańsza od inteligentnej z pierwszego posta) od eUnicycles, choć to 3,5A (300W), a nie 5A. Masy niestety nie znam eunicycles.eu/pl/ladowarki/82-szybka-lad...300w-gotway-84v.html

Wersja "inteligenta" ma wystający przycisk do przełączania opcji (czas ładaowania/czas do końca, obecny poziom naładowania w procentach, prąd ładowania itp.), który można uszkodzić, jeżeli wrzuci się ją do wyprawowego, wypchanego gratami plecaka, więc na typowe "wyprawy" nie do końca bym polecał. Za to do domu fajna sprawa - funkcje w stylu ładowanie do 80, albo 85% (zdrowsze dla baterii) przydają się, jeżeli chcemy dbać o nasz akumulator.

04-07.2016 Airwheel X3 -> 07.2016-03.2019 InMotion V5F+ (7500km+) -> 03.2019 InMotion V10F (7100km+)

2020/02/14 11:44
lukaszwiecek
Senior forum
Senior forum
Więcej
szybka ładowarka #9212
Raczej nie szukałbym reguły z tymi kablami. Ja w swojej S12 musiałem je wymienić, ale z kolei osoba która kupiła ode mnie tą ładowarkę mówiła, że w jej hulajnodze fabrycznie dali już grubsze kable.

Kup ładowarkę, rozkręć koło, podepnij ładowarkę i sprawdzaj paluchami co kilka/kilkanaście minut czy coś się za mocno nie grzeje :)

2020/02/14 20:34 2020/02/14 20:37 przez tdm.
tdm
Złoty forowicz
Złoty forowicz
Więcej
Autor
szybka ładowarka #9213
dowiedziałem się, że EUnicycles szykuje dla nas nową wersję szybkiej ładowarki, zamiast 3.5A ma być 6A, przypuszczalnie dla wszystkich popularnych marek monocykli.
Premiera za ok. tydzień.

Czy 6A jest bezpieczne dla fabrycznego okablowania, płyty głównej no i samych baterii, szczególnie tych nowszych monocykli? Używa ktoś z Was w ogóle szybszych ładowarek?

Czas generowania strony: 0.199 s.