Nie jesteś zalogowany.

[MSX] MSuper X - jakość wykonania/montażu

2019/04/18 10:21
Paweł R.
Ekspert
Ekspert
Oklaski: 10
Więcej
Autor
[MSX] MSuper X - jakość wykonania/montażu #5627
Cześć!

Zastanawiam się ostatnio sporo nad zmianą koła na większe i jedną z opcji był/jest również Gotway MSuper X.

Obejrzałem/przeczytałem dziesiątki różnych porównań/testów w necie i między innymi natknąłem się na na film gdzie testujący słabo ocenia jakość budowy/montażu ww. koła. Równie słabo są oceniane zabezpieczenia przed wpływem niekorzystnych warunków atmosferycznych a właściwie ich brak.

Ciekaw jestem Waszego zdania na ten temat - załączam link do filmu oraz jeden kadr, który mnie osobiście trochę przeraził - na złączu typu XT60 brak jakichkolwiek zabezpieczeń typu koszulki termokurczliwe, taśma, cokolwiek. Nawet ja, jako amator w życiu bym tego tak nie zostawił. Co należy sądzić o producencie?

This message has an attachment image.
Please log in or register to see it.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2019/04/18 10:24
Paweł R.
Ekspert
Ekspert
Więcej
Autor
[MSX] MSuper X - jakość wykonania/montażu #5628
Autokorekta: powiększyłem foto i jest tam chyba jednak jakaś przezroczysta koszulka izolacyjna :)

Niemniej jednak w porównaniu z tym co można zobaczyć wewnątrz kół takich jak Kingsong, Inmotion czy Ninebot wygląda to niezbyt imponująco...

2019/04/18 17:36
ctx
Ekspert
Ekspert
Oklaski: 3
Więcej
[MSX] MSuper X - jakość wykonania/montażu #5635
Wrzucałem już ten filmik i była dyskusja na ten temat:
forum.ecojazda.pl/index.php/start/gotway...superx?start=30#2930

Pozdrawiam! Piotrek, Kraków
Ninebot One S2 (>400km) -> Inmotion V8 (>5000km) , Inmotion V10F(>8000km)

2019/04/18 19:44
Paweł R.
Ekspert
Ekspert
Więcej
Autor
[MSX] MSuper X - jakość wykonania/montażu #5636
A to sorry, nie trafiłem wcześniej na ten temat.

2019/04/18 20:29
kotu
Ekspert
Ekspert
Więcej
[MSX] MSuper X - jakość wykonania/montażu #5637
Płyta bardzo ładna SMD 12 tranzystorów wytrzymujące prądy rzędu 400A (rzadkość, bo i wyższa cena), które są bardzo dobrze wychłodzone przez odpowiedni wielki radiator, chłodzony przez kręcące się koło. Uszczelniony przez dodatkowy uszczelniacz obudowa-radiator, tak aby woda nie dostawała sie do środka. Brakuje tego właśnie w KingSong KS18XL (ostatni film Mrtiego, jak koło się wyłączyło na stress test pod górę), przegrzewa się i nie ma możliwości się szybko ostudzić, Marty wsiada ponownie i znowu wyłączenie (właśnie radiator w zamkniętej obudowie mimo wentylatorów nie jest w stanie się szybko schładzać), rezygnuje i chwali MSX, bo właśnie zewnętrzny radiator pozwala temu sprzętowi schładzać Mosfety i można go cisnąć i nie pęknie. Układ ten przemyślany jest od modelu ACM S+ ( sprzęt nie do zajechania). Takie rozwiązania czynią GOTWAY najlepszym najmocniejszym i najszybszym sprzętem. Brak oszczędzania na akumulatorach, na tranzystorach, świetnie wykonana płyta dwa wielkie kondensatory dostarczające energię przy ruszaniu, hamowaniu. Brak możliwości wypięcia się wtyczek, wszystko zabezpieczone specjalnym silikonem, abo nie doszło do odpięcia się wtyczek po jeździe na bruku. Nikt tego tak nie zabezpiecza (nie widziałem ), nawet bdb. wykonany Ninebot, a pamiętajmy, że te koła upadają i działają duże siły i przeciążenia. Podnosimy je i jedziemy dalej. Co będzie, jak się odepnie żyroskop podczas jazdy i procek nie czyta położenia koła? Nie wygląda to ładnie i nie ma wyglądać, bo ma działać i być zabezpieczone. Po dopięciu elementów każda śruba jest zabezpieczona, aby się nie odkręciła. Kto tak robi? Tylko Gotway i dla tego ten sprzęt może jechać 70km/h MSX 100V a inne firmy nie robiąc tego, narażają swoich klientów. To moje zdanie. Taśma na zdjęciu została założona przez klienta, GW nie stosuje tu taśmy. Nawet jakby stosował to, jest tu po to, aby wtyczka nie wychodziła do góry, ale klapa ją przyciska i nie potrzeba jej tutaj. Widze, że to zbrojona taśma. Wtyki XT60 mają specjalne zabezpieczenia widoczne na wtyczce tam, gdzie taśma, te przedłużenia. Nie spotkałem się nigdy z lipą w tej firmie. Wystarczy zobaczyć, jak każdy przewód jest tu opięty i zabezpieczony, nawet ten od głośnika, aby po zamknięciu obudowy nic nie latało. Jedyna rzecz, która mi się nie podobała to wentylator, nie musi go tam wcale być, bo radiator sobie świetnie radzi, ale jakość wentylatora mi się nie podoba i zostało to poprawione, w Nikoli widziałem fajny wiatrak. Bateria jest wysoko i nigdy się nie zaleje super przemyślane, inaczej w Ninebocie, uszczelka, ale na dole jest. Co do uszczelnienia ten sprzęt nigdy nie miał problemów z wodą i kiedyś uszczelniałem boczne panele, ale są tak specjalnie zrobione, że podczas jazdy pęd wody nie zagraża wlewaniu się do środka, specjalny rant. Gotwayem można jechać w wodzie po pady, sprawdzone. Nawet jak się naleje wyżej, to płyta jest wysoko, podejrzewam, że przetrwa, choć nikt tak nie jeździ. Ten sprzęt jest przemyślany i GOTWAY swoje rozwiązania powielił w ACMS+, MSUPER V3S+, MSUPER X, MONSTER, dobrze robią, nie ruszają jak coś super działa i dla tego ja w serwisie mam spokój
, a wy super sprzęt. Dla tego na te modele daje 5 lat gwarancji, bo są tak extra wykonane. Kto tak poświadczy np. Inmotion, Ninebota, Rockwhela ? Dla tego MSX jest nr 1 na świecie, pod względem jazdy i wykonania, proste, prędzej się spali, niż zawiedzie i tak ma być brawo.

EUCservice, miejsce gdzie znajdziesz wiele informacji na temat najnowszych produktów UTO.
Możesz zamówić lub serwisować sprzęt na naszej stronie www.eucservice.com

2019/04/21 13:09
kotu
Ekspert
Ekspert
Więcej
[MSX] MSuper X - jakość wykonania/montażu #5742
ACMS+ i Marty

EUCservice, miejsce gdzie znajdziesz wiele informacji na temat najnowszych produktów UTO.
Możesz zamówić lub serwisować sprzęt na naszej stronie www.eucservice.com

2019/08/19 10:42
evil696
Świeżak
Świeżak
Więcej
[MSX] MSuper X - jakość wykonania/montażu #7997
Witam
W wypowiedzi Kota pojawia się trochę nie ścisłości i trochę bajek po pierwsze to prawie wszyscy producenci (prawie bo wszystkich nie sprawdzałem) stosują radiator od strony koła. " Co będzie, jak się odepnie żyroskop podczas jazdy i procek nie czyta położenia koła?" jak żyroskop się "odepnie" to pewnie z koła zostanie tylko gromadka złomu bo tak się składa że żyroskop jest elementem SMD wlutowanym bezpośrednio na płytę i odpięcie go może być trochę uciążliwe, pewnie chodziło o wtyczkę czujników halla i tu jest kolejna kwestia, MSXa można uruchomić z uszkodzonym czujnikiem halla. Zrobiła tak jedna osoba i koło zaczęło skakać jak na rodeo :).

No to zacznijmy recenzję (z mojego punktu widzenia), koło szybkie i tego nie da się pominąć, opona gruba ładnie wybiera wyboje, ma moc jednak do hamowania trzeba się przyzwyczaić dla mnie hamuje wolniej niż V10F.W MSX zamiast wentylatora w środku jest "kaczka" co zrozumie każdy kto zostawi włączone koło na postoju. Obudowa stosunkowo słaba jak na takie mocne koło, pojawiają się pęknięcia, obudowa w Z10 moim zdaniem jest zrobiona lepiej. Po za tym koło brzydkie w porównaniu do konkurencji. Ma dużo takich pierdół może mało istotnych ale denerwujących tzn. brak antyspina, rączka do prowadzenia, brak głośników niby pierdoły nie istotne podczas jazdy ale w kole za taką kasę można było by się trochę bardziej postarać.
PODZIĘKOWANIE atdlzpae

2019/08/19 11:27
IgorRz
Moderator
Moderator
Oklaski: 1
Więcej
[MSX] MSuper X - jakość wykonania/montażu #8001

evil696 napisał: Witam
W wypowiedzi Kota pojawia się trochę nie ścisłości i trochę bajek po pierwsze to prawie wszyscy producenci (prawie bo wszystkich nie sprawdzałem) stosują radiator od strony koła. " Co będzie, jak się odepnie żyroskop podczas jazdy i procek nie czyta położenia koła?" jak żyroskop się "odepnie" to pewnie z koła zostanie tylko gromadka złomu bo tak się składa że żyroskop jest elementem SMD wlutowanym bezpośrednio na płytę i odpięcie go może być trochę uciążliwe, pewnie chodziło o wtyczkę czujników halla i tu jest kolejna kwestia, MSXa można uruchomić z uszkodzonym czujnikiem halla. Zrobiła tak jedna osoba i koło zaczęło skakać jak na rodeo :).

No to zacznijmy recenzję (z mojego punktu widzenia), koło szybkie i tego nie da się pominąć, opona gruba ładnie wybiera wyboje, ma moc jednak do hamowania trzeba się przyzwyczaić dla mnie hamuje wolniej niż V10F.W MSX zamiast wentylatora w środku jest "kaczka" co zrozumie każdy kto zostawi włączone koło na postoju. Obudowa stosunkowo słaba jak na takie mocne koło, pojawiają się pęknięcia, obudowa w Z10 moim zdaniem jest zrobiona lepiej. Po za tym koło brzydkie w porównaniu do konkurencji. Ma dużo takich pierdół może mało istotnych ale denerwujących tzn. brak antyspina, rączka do prowadzenia, brak głośników niby pierdoły nie istotne podczas jazdy ale w kole za taką kasę można było by się trochę bardziej postarać.

Brzydkie ? ;)

Grupa na Facebooku MONOCYKLE ELEKTRYCZNE POLSKA
www.facebook.com/groups/MonocykleElektrycznePOLSKA/
Telegram:
t.me/EUCPOLSKA
Czat na Facebooku MONOCYKLE ELEKTRYCZNE POLSKA:
m.me/join/AbbBttt4pO_asGIt
Grupa na Fb Ninebota Z :
www.facebook.com/groups/ninebotzseries/

This message has an attachment image.
Please log in or register to see it.

2019/08/19 11:42 2019/08/19 11:47 przez atdlzpae.
atdlzpae
Ekspert
Ekspert
Oklaski: 1
Więcej
[MSX] MSuper X - jakość wykonania/montażu #8002
Brzydkie nie jest. Ale z dość słabym hamowaniem, rączką i z kaczką się zgadzam. ;-)
Udało mi się zrobić buttplant przy hamowaniu - koło po prostu się poddało.

2019/08/19 11:57
evil696
Świeżak
Świeżak
Więcej
[MSX] MSuper X - jakość wykonania/montażu #8003
No z tym brzydkie to przesadziłem wygląd jest kwestią gustu a o gustach się nie dyskutuje:)
Jeden plus o którym nie napisałem, elektronika prosta jak budowa cepa przez co mniej awaryjna.

Czas generowania strony: 0.203 s.